Marie Krarup
 svarer 
Mattias Tesfaye

Marie Krarup (DF) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, hvilken betydning unionsborgerskabet har

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 83, Spørgsmål 9
Hvilken betydning har unionsborgerskabet henset til, at Danmark har et forbehold for unionsborgerskab jf. de foreslåede ændringer af indfødsretslovens § 8 og § 8A?

Svar fra tirsdag den 7. januar 2020
1.

Unionsborgerskabsforbeholdet blev indført for at undgå, at unionsborgerskabet med tiden kunne udvikle sig på linje med et nationalt statsborgerskab eller træde i stedet for dette.

I forbindelse med Amsterdam-traktaten, der trådte i kraft i 1999, blev forståelsen af, at unionsborgerskabet er et supplement til det nationale statsborgerskab og ikke træder i stedet for dette, gjort til en del af traktatgrundlaget med virkning for alle medlemsstater.

Denne forståelse af unionsborgerskabet er således nu indarbejdet i traktaten med virkning for alle medlemsstater.

2.

Ifølge EU-Domstolens dom i sag C-221/17, Tjebbes, skal myndighederne undersøge, om fortabelsen af statsborgerskab i den pågældende medlemsstat, når denne medfører fortabelse af status som unionsborger og de rettigheder, der følger heraf, overholder proportionalitetsprincippet for så vidt angår virkningerne heraf for den berørte person og i givet fald for den pågældendes familiemedlemmer i forhold til EU-retten.

Dommen ændrer således ikke ved, at unionsborgerskabet fortsat er et supplement til det nationale statsborgerskab og ikke træder i stedet for dette.

7. januar 2020 Udlændinge- og Integrationsministeriet Indfødsret Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2019 - 19324 1122322 Dette vurderes ikke at rejse spørgsmål i forhold til det danske unionsborgerskabsforbehold.

Mattias Tesfaye / Louise Hauberg Wilhelmsen Side
0:000:00