Mette Thiesen
 svarer 
Mattias Tesfaye

Mette Thiesen (NB) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, i hvilket omfang et barn af IS-terrorister i fremtiden kan afstedkomme en juridisk ret til familiesammenføring m.v.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 83, Spørgsmål 14
Vil ministeren redegøre for, i hvilket omfang et barn af IS-terrorister i fremtiden kan afstedkomme en juridisk ret til familiesammenføring – eller på anden måde tilbagevenden – for dets forældre eller andre IS-terrorister i kraft af Danmarks internationale forpligtelser eller anden lovgivning?

Svar fra torsdag den 9. januar 2020
En tredjelandsstatsborger, som er forælder til eller omsorgsperson for et herboende mindreårigt barn, vil kunne ansøge om opholdstilladelse i Danmark efter reglerne om familiesammenføring. Lovforslaget har ikke betydning for disse regler.

Udlændinge- og Integrationsministeriet bemærker, at det forhold, at en udlænding har et barn her i Danmark, ikke er ensbetydende med, at den pågældende har ret til familiesammenføring med barnet. Ved vurderingen af en ansøgning om familiesammenføring vil udlændingemyndighederne bl.a. inddrage oplysninger om barnets relation til ansøgeren, herunder om der eksisterer et familieliv mellem dem, som Danmark er nærmest til at beskytte. Udlændingemyndighederne vil i den forbindelse foretage en vurdering af, om familielivet mellem ansøgeren og det herboende barn kan anses for at være afbrudt.

I det omfang, der i en sag om familiesammenføring måtte foreligge oplysninger, som peger på, at ansøgeren udgør en trussel mod den offentlige orden eller sikkerhed, vil disse oplysninger indgå i udlændingemyndighedernes konkrete og individuelle vurdering af, om den pågældende af denne grund kan nægtes ophold i Danmark inden for rammerne af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, EU-retten og Danmarks andre internationale forpligtelser.

Udlændinge- og Integrationsministeriet har ikke mulighed for at udtale sig nærmere om, i hvilke ekstraordinære situationer Danmark eventuelt vil være forplig9. januar 2020 Udlændinge- og Integrationsministeriet Indfødsret Web CVR-nr.

Akt-id 6198 4000 www.uim.dk 36977191 2020 - 490 1131102 tet til at meddele en tredjelandsforælder, som udgør en trussel mod den offentlige orden eller sikkerhed, tilladelse til familiesammenføring med et herboende barn. Det kan dog generelt oplyses, at sådanne omstændigheder f.eks. vil kunne tænkes at forekomme i en situation, hvor barnet ellers vil stå uden en fast omsorgsperson i Danmark, og hvor den trussel, som ansøgeren vurderes at udgøre, ikke er af en sådan alvorlig karakter, at der efter en samlet afvejning af de foreliggende hensyn vil kunne meddeles afslag.

Mattias Tesfaye / Øzlem Akar Side
0:000:00