Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Nick Hækkerup

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at private og offentlige myndigheder, der foretager tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel, skal benytte en ISO 9001-certificeret TVO-installatør til installation m.v.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 102, Spørgsmål 11
Vil ministeren i forlængelse af svar på spm. 8 yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at private og offentlige myndigheder, der foretager tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel, skal benytte en ISO 9001-certificeret TVO-installatør til installation, ændringer, service og vedligehold af tv-overvågning?

Svar fra tirsdag den 12. maj 2020
Det er i dag sådan, at det er den enkelte ejer, der står til ansvar over for politiet og Datatilsynet, når der opsættes overvågningskameraer. Det er f.eks. den enkelte ejers ansvar at sikre kameraets lovlige placering, og at installationerne er tilstrækkeligt sikre. Det er således op til den enkelte ejer at vurdere, om vedkommende mener, at der er behov for at anvende en installatør til opsætningen af et kamera.

Det foreslås i lovforslagets § 1, nr. 10 (§ 2 e), at private og offentlige myndigheder, der foretager tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel, inden for rimelig tid skal registrere sig i politiets register over tv-overvågningskameraer (POLCAM). Formålet med den foreslåede bestemmelse er at forbedre POLCAM yderligere, så det gøres lettere for politiet at få adgang til overvågningsmateriale i forbindelse med en efterforskning.

Med lovforslagets § 1, nr. 14, foreslås det, at en overtrædelse af kravet om registrering af tv-overvågning og væsentlige ændringer i POLCAM efter §

2 e, straffes med bøde. Forslaget indebærer således, at der vil gives mulighed for bødestraf, hvis man ikke foretager registrering af tv-overvågning i overensstemmelse med den foreslåede bestemmelse.

Jeg er af den opfattelse, at en ordning, der indebærer, at installationen samt den efterfølgende registrering af et tv-overvågningskamera i POLCAM skal udføres af en certificeret installatør, vil pålægge ejeren (private og offentlige myndigheder) unødige økonomiske og administrative byrder.

Hertil kommer, at det i sidste ende er den private eller offentlige myndighed, der foretager tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel, der vil være ansvarlig for, at der inden for rimelig tid er foretaget behørig registrering i POLCAM.

Jeg kan på den baggrund ikke støtte et sådan ændringsforslag.

2 Justitsministeriet kan i øvrigt henvise til afsnit 2.4.2.1. og 2.4.2.2. i lovforslagets almindelige bemærkninger samt de specielle bemærkninger til lovforslagets § 1, nr. 10 og nr. 14.

0:000:00