svarer 
Dan Jørgensen

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om kommentar til materiale fra Rådet for Helbredssikker Telekommunikations foretræde den 19/11-20

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 42, Spørgsmål 29
Ministeren bedes kommentere det materiale, som udvalget har modtaget fra Rådet for Helbredssikker Telekommunikation i forbindelse med foretræde den 19. november 2020, jf. L 42 - bilag 10 og 11.

Svar fra mandag den 23. november 2020
Jeg skal indledningsvist bemærke, at materialet i væsentlig grad ikke indeholder ny information, og jeg henviser derfor også til mine og ministeriets tidligere svar. Disse fremgår af høringsnotatet vedr. lovforslaget L 42 samt i forbindelse med seneste spørgsmål 15 til L 42. Derfor vil min besvarelse her alene være udtryk for præciseringer af det allerede kommenterede.

Rådet for Helbredsikker Telekommunikation (herefter RHT) har i sit materiale blandt andet anført, at ved 5G vil energiforbruget og derved C 2 -udledningen stige massivt.

Jeg vil gerne indledningsvis understrege, at 5G-teknologien er mere energieffektiv og mere energivenlig end tidligere teknologier. Et højere forbrug af internettet (data) il skabe et højere elforbrug, men selve 5G og den enkelte 5G-mast vil have et lavere elforbrug end tidligere teknologier. Herudover forventer jeg, at brugen af 5G-teknologien vil komme til at bidrage positivt til samfundet ved bl.a. at understøtte den grønne omstilling, da 5G vil være med til at skabe øget effektivitet i hele samfundet, herunder fx inden for transport og landbruget. Det vil på sigt bidrage til at sænke C 2 -udledningen. Endvidere har jeg forstået, at teleselskaberne arbejder med en grøn dagsorden, som ud over energieffektiviseringen bidrager til reduktionen af C 2 udledningen og vores fælles klimamålsætning.

RHT anfører, at man i Bruxelles har markant lavere grænseværdier end i Danmark.

Som jeg tidligere har informeret om, anvender Danmark de fælleseuropæiske grænseværdier. Disse grænseværdier er fastsat af EU-Kommissionen og er udarbejdet af en international kommission.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected] www.kefm.dk I Danmark følger vi den sundhedsfaglige rådgivning fra Sundhedsstyrelsen, som anbefaler, at vi i Danmark anvender de fælleseuropæiske grænseværdier, som allerede indeholder et forsigtighedsprincip.

Det er korrekt, at enkelte europæiske lande har valgt at fastsætte andre (strengere) rænseværdier. Sundhedsstyrelsen vurderer, at fastsættelsen af disse specifikke nationale grænseværdier ikke har baggrund i videnskabelig forskning eller i de internationale anbefalinger sat af EU eller WHO.

De nuværende grænseværdier for 2G, 3G og 4G gælder også for 5G. Energistyrelsen er i forhold til 5G og den fremtidige udrulning i tæt dialog med Sundhedsstyrelsen og teleselskaberne om, hvordan det til enhver tid sikres, at de gældende grænseværdier overholdes.

Afslutningsvis vil jeg bemærke, at vi i Danmark ikke giver tilladelse til 5G, men vi giver tilladelse til anvendelse af frekvenser. 5G er i denne sammenhæng ikke anderledes end andre radioteknologier. Det vil derfor fortsat være de samme grænseværdier, som skal overholdes, uanset om der er tale om 2G, 3G, 4G, 5G eller fx WiFi.
0:000:00