Dagens overblik: DF vil genåbne medieforlig og sende mere af Radio24syv til Jylland

NYHEDSOVERBLIK: Flere af Radio24syvs ansatte skal flyttes væk fra København, og det skal sikres, at radiostationen ender i Jylland, kræver Dansk Folkeparti. Og så har Rusland ifølge et dansk medie forsøgt at rekruttere Dansk Folkepartis Marie Krarup. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til Altingets gennemgang af tirsdagens politiske nyheder.

Dansk Folkeparti forlanger, at langt mere af Radio24syv skal flyttes væk fra København. Derfor vil partiet nu have genåbnet den del af medieforliget, der handler om radioen.

Det skriver Berlingske.

Ifølge medieordfører Morten Marinus (DF) er Dansk Folkeparti ikke tilfreds med, at aftalen kun kræver, at halvdelen af Radio24syvs ansatte skal flyttes væk fra hovedstaden. Det tal bør være 80 procent, siger han. Derudover lyder der i aftalen, at radiostationen skal flyttes 110 kilometer væk fra København.

Men det er ikke langt nok væk. Radioen skal flyttes til Jylland, og derfor er der behov for at ændre aftalens ordlyd.

"Ja, vi vil have udvidet grænsen, så det skal ligge i Jylland. Vi har hele tiden sagt, at vi skal til Jylland, men hvis der kommer et mediehus, der vil placere det på Samsø, så kan vi nok også godt acceptere det," siger Morten Marinus til Berlingske.

Kulturminister Mette Bock (LA) melder sig klar til at se på at ændre den nuværende medieaftale.

May og Juncker enige om ændring af backstop
Mandag aften fløj den britiske premierminister, Theresa May, til Strasbourg for at mødes med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker. Her forsøgte hun i 11. time at nå frem til ændringer, der skal få det britiske underhus til at stemme for Brexit-aftalen i aften.

Og det fik hun. Sent mandag aften kunne May og Juncker præsentere en ændring af briternes udtrædelsesaftale. Heriblandt er der en ændring af det såkaldte backstop, der skal sikre, at der ikke bliver behov for en hård grænse mellem Nordirland og Irland. Det har været de britiske politikeres bekymring, at backstoppet vil ende med at blive permanent. Men nu er der tilføjet en formulering til aftalen, der skal sørge for, at det ikke sker:

"I dag har vi sikret juridiske bindende ændringer, hvilket er præcis, hvad parlamentet har bedt os om at sikre. Det vi har sikret er, at bagstoppet ikke kan være ubegrænset; det kan ikke blive permanent," sagde May mandag aften ifølge Børsen.

Altingets EU-korrespondent, Rikke Albrechtsen, har i kølvandet på mandagens aftale skrevet en nyhedsanalyse af Mays sidste desperate forsøg på ikke at forlade EU uden en aftale. Den kan du læse lige her

Læs også

Flertal tegner sig for samtykke-lovgivning
Sex uden samtykke skal juridisk set være en voldtægt. Det siger nu også Venstre helt klart, og dermed tegner der sig et bredt flertal for at ændre loven.

Det skriver Altinget.

"Fuld opbakning til det," siger minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V) om at indføre et princip om samtykke i lovgivningen om voldtægt.

I november stemte alle røde partier for Enhedslistens beslutningsforslag om at basere voldtægtslovgivningen på samtykke. Alle i blå blok stemte imod.

Men fredag 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag erklærede justitsminister og partiformand for Konservative Søren Pape Poulsen, at også K er klar til lovændringen. Og nu bakker ligestillingsminister Eva Kjer Hansen begejstret op.

Det er ikke lykkedes for Altinget at få en kommentar fra det tredje regeringsparti, Liberal Alliance. Men partiet har tidligere været skeptisk over for forslaget om samtykkelovgivning. Dansk Folkeparti vil vente på analyserne fra ministeriet, anbefalingerne fra ekspertpanelet og et eventuelt lovforslag fra ministeren, før partiet tager stilling.

Læs hele historien her.

Rusland forsøgte at rekruttere Marie Krarup
Da Dansk Folkepartis Marie Krarup stoppede som assisterende forsvarsattaché på Danmarks ambassade i Moskva i starten af nullerne, forsøgte Ruslands efterretningstjeneste at rekruttere hende.

Det skriver Radio24Syv, der har talt med flere centrale kilder, der uafhængigt af hinanden har bekræftet historien.

Ifølge radiomediet ville den russiske efterretningstjeneste have Marie Krarup til at levere oplysninger om en ansat i det danske forsvar, og her var efterretningstjenesten især interesseret i at vide mere om vedkommendes netværk i Rusland.

Marie Krarup var dog ikke interesseret i at hjælpe russerne. Hun afviste anmodningen og indberettede den samtidig til Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Den undersøgelseskommission, der skal undersøge en række forhold i den daværende styrelse i Skat, holder høringer. Kommissionen er startet med at undersøge skandalen om refusion af udbytteskat.
  • Klokken 13.00: Møde i salen med statsministerens spørgetime.
  • Klokken 13.15: Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg har kaldt transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om samling af hovedstadens kollektive transport i organisationen Hovedstadens Offentlige Transport. 
  • Klokken 15.00: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) lancerer Gastro 2025-udspillet på restauranten Amass på Refshaleøen.
  • Klokken 15.30: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i samråd om sundhedsreformen.

Det er ved at være en uges tid siden, at vi afsluttede dagens nyhedsoverblik med at tælle ned til forårets vigtigste datoer. Den mest presserende deadline er fortsat Brexit, og der er nu blot 17 dage til 29. marts, hvor briterne efter planen forlader EU. Der er 75 dage til, at danskerne skal vælge 14 danske medlemmer af Europa-Parlamentet. Endelig er der 97 dage, inden der senest skal være afholdt folketingsvalg. Men da et folketingsvalg mindst skal udskrives med 21 dages varsel, vil statsministeren senest have trykket på valgknappen om 76 dage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00