Miljøstyrelsen anser luftretssag som grundløs

SUNDHEDSFARE: En retssag mod den danske stat om sundhedsskadelig luftforurening er unødvendig, mener Miljøstyrelsen.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det, som regeringen højst kan blive tvunget til, det er at udforme konkrete handlingsplaner, der på langt sigt sikrer ren luft i de konkrete områder, hvor der er problemer.

Peter Pagh
Professor i miljøret, KU

Spild af tid. Det er essensen af Miljøstyrelsens udmelding på nyheden om, at en række miljøorganisationer nu har besluttet sig for at lægge sag an mod den danske stat.

"Borgerne i Danmark har selvfølgelig krav på, at vi overholder EU's grænseværdier for luftkvalitet. Der er store udfordringer i forhold til luftforureningen, men med regeringens strategi "Ren luft til alle" og en række andre initiativer, vi har sat i gang og er ved at sætte i gang, regner vi med, at vi kommer til at overholde grænseværdierne. Vi er i fuld gang, for luftforurening er højt prioriteret i vores daglige arbejde," siger Lasse Dahlberg, kontorchef i MST Erhverv.

Vundet retssag giver ikke ren luft
Samtidig sagde han i går til Politiken, at regeringens strategi, der skal efterfølges af en handlingsplan, vil ligge færdig, inden en eventuel retssag vil ende for en domstol.

Peter Pagh, professor i miljøret fra Københavns Universitet, advarer mod at tro, at en vunden retssag vil tvinge staten til at sikre renere luft i de bydele, hvor grænseværdierne ikke bliver overholdt.

Han er enig med organisationerne i, at den danske stat har en reel risiko for at tabe en eventuel retssag. Han vurderer nemlig, at regeringen hidtil ikke har gjort nok for at lave op til EU-kravene.

De nuværende strategier er for ukonkrete, vurderer han.

"Men det, som regeringen højst kan blive tvunget til, det er at udforme konkrete handlingsplaner, der på langt sigt sikrer ren luft i de konkrete områder, hvor der er problemer," siger Peter Pagh.

0:000:00