DF: Tåbelige adgangskrav blokerer for lokoførere

NYHED: Dansk Folkeparti havde kaldt transportministeren og undervisningsministeren i samråd om manglen på lokomotivførere. Men de fremlagte tiltag er ikke gode nok, siger DF.
Dansk Folkeparti havde kaldt transportministeren og undervisningsministeren i samråd om manglen på lokomotivførere.
Dansk Folkeparti havde kaldt transportministeren og undervisningsministeren i samråd om manglen på lokomotivførere.Foto: Colourbox
Linea Sanderbo Kürstein

Det, der blokerer allermest, er de tåbelige adgangskrav til uddannelsen, såsom at man skal have en matematisk studentereksamen, der ikke findes længere, eller at man skal være smed.

Kim Christiansen (DF)
Trafikordfører
Fakta
Sagen er opstået, da omkring 2500 danske lokoførere finder et andet job eller går på pension. Der bliver kun uddannet halvt så mange, som der er brug for. Konsekvensen er forsinkede og aflyste tog.

At åbne for udenlandske lokoførere og en solidarisk indbetaling til uddannelsen fra operatørerne, som transportminister Carina Christensen (K) og undervisningsminister Bertel Haarder (V) fremlagde i går på et lukket samråd, er ikke tilstrækkelige til at få flere til at uddanne sig til lokomotivfører, mener Dansk Folkeparti:

"Det, der blokerer allermest, er de tåbelige adgangskrav til uddannelsen, såsom at man skal have en matematisk studentereksamen, der ikke findes længere, eller at man skal være smed. Adgangskravene er tilsyneladende styret af fagforeningerne og overenskomsterne. Adgangskravene skal fastlægges i grundlaget for uddannelsen. Vi skal ikke være afhængige af, om man står i den ene fagforening eller den anden," siger Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen. 

Transportminister Carina Christensen (K) afviser at ville blande sig i adgangskravene til lokoføreruddannelsen, da de er overenskomstfastsat.









0:000:00