Hurtige ambulancer er gået i stå

NYHED: Regeringens løfte om hurtige ambulancer er sendt til hjørnespark, siger reddernes faglige organisation. SF kræver svar.
Regionerne vurderer, at der er langt til regeringens løfte om en responstid på 15 minutter. SF kræver svar.
Regionerne vurderer, at der er langt til regeringens løfte om en responstid på 15 minutter. SF kræver svar.

Da det gik op for regeringen, at det kostede penge, så valgte man at sende det i udvalg.

Ebbe Vang
Landssekretær i Reddernes Landsklub

Hverken reddere, regioner eller Sundhedsministeriet kan tilsyneladende finde ud af, hvad der sker med regeringens løfte om hurtige ambulancer. Ifølge finanslovsaftalen er planen, at hjælpen ved akutberedskab - under normale omstændigheder - skal være fremme inden for 15 minutter.

Til efteråret skal der nedsættes et udvalg, som i slutningen af 2009 vil komme med et forslag til, hvordan man kan nå målet på 15 minutter, men Sundhedsministeriet kan endnu ikke oplyse, hvem der kommer til at sidde i udvalget.

Reddernes faglige organisation ser det kommende udvalg som en syltekrukke. Falck har vurderet, at det vil koste over en kvart milliard samt en styrket uddannelse af reddere at leve op til regeringens krav, men Finansministeriets eget regnestykke er kun på godt 100 millioner:

"Da det gik op for regeringen, at det kostede penge, så valgte man at sende det i udvalg," siger Ebbe Vang, som er landssekretær i Reddernes Landsklub.

Elastisk formulering
Han vurderer, at der er så meget elastik i finanslovsaftalens formulering, at det er umuligt at finde ud af, hvad regeringen, Dansk Folkeparti og Ny Alliance reelt vil. Spørgsmålet er, om hjælp skal forstås som en ambulance eller en medarbejder fra den lokale cykelsmed med et førstehjælpskursus og en hjertestarter i baglommen?

Også begrebet "normale omstændigheder" hersker der tvivl om. Sundhedsministeriet har i et svar til Folketingets Sundhedsudvalg præciseret, at afvigelser fra "normale omstændigheder" kun ville være helt ekstraordinære begivenheder som ulykker og meget dårligt vejr. Men Ebbe Vang har svært ved at forstå definitionen "dårligt vejr".

V afviser kritik
Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen, vil ikke komme ind på, hvad der ligger i regeringens definition af hjælp, fordi der endnu ikke er klarhed over, hvordan den prehospitale indsats skal organiseres.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00