Barfoed: Fynsk busstrejke ikke mit ansvar

BUSSER: Transportminister Lars Barfoed afviser, at han har et ansvar i den nyligt overståede busstrejke på Fyn. Han opfordrer busselskaberne til at bruge de høje oliepriser til at få flere passagerer fra bilen over i bussen.
Foto: Altinget.dk
Torbjørn Næs Bertelsen

Det er ikke tilfredsstillende, når busserne ikke kører. Så langt var oppositionen og transportminister Lars Barfoed (K) enige torsdag middag, da bussituationen på Fyn, hvor chaufførerne for nylig strejkede, og der er udsigt til nedskæring i ruter, var på dagsordenen i Folketingets Trafikudvalg.

Den socialdemokratiske gruppeformand, fynboen Carsten Hansen, ville vide, om Lars Barfoed syntes, at det "amatøragtige arbejde med den ny køreplan", og det, at en stor del af den fynske befolkning ifølge Carsten Hansen ikke kunne blive betjent af busser, er at betragte som tilfredsstillende.

Mens den nye transportminister naturligt nok ikke mener, at det er tilfredsstillende, når busser ikke kører, som de skal, så minder han samtidig S-gruppeformanden om, at han ikke har nogen mulighed for at blande sig i et lokalt busselskabs ruteplanlægning.

"Vi er jo i den situation, at som transportminister har jeg ingen som helst adkomst i lovgivningen til at blande mig i lokale køretider. Det er de lokale myndigheder, der bestemmer det. Det bliver man nødt til at være opmærksom på, hvis man vil stille nogen til ansvar for, hvordan ruteplanlægningen er i et bestemt lokalområde, så er det altså de lokale politikere, man må diskutere det med. Det er jo dem, der bestemmer det," siger Lars Barfoed og tilføjer:

"Jeg tror ikke, der vil være nogen herinde i Folketinget, der vil synes, det var hensigtsmæssigt, hvis det var landets transportminister, der stod for ruteplanlægningen af busser i hele Danmark."

Regeringen har ansvaret for kommunernes stramme økonomi
Men oppositionen vil ikke stille sig tilfreds med regeringens henvisning til, at det er kommunerne og busselskaberne, der alene har ansvaret.

Medlem af Trafikudvalget Jesper Petersen fra SF mener, at regeringen kryber uden om sit ansvar.

"Når regeringen selv har indført de stramme rammer for, hvad kommunerne må foretage sig økonomisk, så er det at krybe udenom, når Barfoed siger, han ikke vil gøre noget ved det. Når regeringen siger, at det er op til kommunerne at prioritere, eksempelvis når oliepriserne går i vejret, så siger den samtidig, at kommunerne må tage pengene fra sygehuse, børnehaver, skoler og institutioner. Det er dem, der må holde for, når brændstofpriserne stiger. Det er helt urimeligt," siger Jesper Petersen.

Lars Barfoed stiller sig dog uforstående over for, at højere brændstofpriser skulle være negativt for busselskaberne.

"Når brændstofpriserne går op, så må det jo betyde, at der vil komme flere passagerer til den kollektive trafik, herunder busserne. Det er jo klart, eftersom det bliver dyrere at køre bil privat, og flere derfor søger over i den kollektive trafik. Der vil jeg da opfordre busselskaberne til at tænke det argument ind i deres forretning for at få flere passagerer," siger Lars Barfoed.

Men den argumentation køber Carsten Hansen ikke.

"Brændstofpriserne er bestemt ikke til fordel for busselskaberne. Hvornår er det lige, det sidst har været en fordel for busselskaberne, at de har skullet betale mere for brændstof," spørger Carsten Hansen ledende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør









0:000:00