Forskere: Privatbilisme er ikke fremtiden

BÆREDYGTIGHED: Måden at bruge personbilen på vil ændre sig markant i fremtiden, forudser en række forskere. Men der mangler politikere, som tør at gøre op med privatbilens monopol og lade bæredygtighed bane vejen for fremtidens transport, lyder det.

Vi kommer til at se en fremtid, hvor privatbilen får en helt anden status end i dag. Det er ikke sådan, at den forsvinder, men vi vil se nye måder at bruge bilen på, og vi vil se et samfund, hvor planlægning og infrastruktur slet ikke er præget så stærkt af bilisme, men af nogle andre mere fælles og smarte måder at transportere os på.

Lise Drewes Nielsen
Professor og sociolog ved Roskilde Universitet
Det er slet ikke sikkert, at enhver familie i fremtiden vil eje en bil eller to. Det er heller ikke en selvfølgelighed, at vi kan fortsætte med at nyde den fulde individuelle frihed, som privatbilen giver, for fremtiden byder på helt nye måder at transportere sig omkring på, lyder det fra flere forskere.

Lise Drewes Nielsen, sociolog og professor på Roskilde Universitet, er en af de forskere, der forudser en "post-bil æra". Hun ser så store udfordringer med privatbilismen, at vi i fremtiden vil være tvunget til at ændre adfærd. Ikke mindst fordi olien slipper op, og det ganske enkelt bliver for dyrt at fortsætte den transportadfærd, som vi har nu. Men også fordi vi slet ikke kan regne med, at el-biler og biobrændsel kan løse klima- og miljøproblemerne alene.

"Vi kommer til at se en fremtid, hvor privatbilen får en helt anden status end i dag. Det er ikke sådan, at den forsvinder, men vi vil se nye måder at bruge bilen på, og vi vil se et samfund, hvor planlægning og infrastruktur slet ikke er præget så stærkt af bilisme, men af nogle andre mere fælles og smarte måder at transportere os på," siger Lise Drewes Nielsen.

Nye fælles bil-ejerskaber
Lise Drewes Nielsen forudser ligesom andre forskere, at forskellige måder at eje og dele biler på vil blive fremherskende i de kommende årtier. Seniorforsker ved DTU Transport, Henrik Gudmundsson mener også, at vi vil se nye måder at organisere privatbilismen på, hvor man lejer, låner eller leaser biler i højere grad end at eje bilen selv.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00