Brian Mikkelsen: Stærekasser er vejen frem

SAMRÅD: Justitsministeren er positiv over for mere ubemandet fartkontrol. Han vil også forbedre sikkerheden ved landets skoler. SF's trafikordfører Pia Olsen Dyhr er begejstret for justitsministerens udmeldinger.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) er positivt indstillet over for at indføre flere stærekasser. Det fremgik af et samråd i Folketingets Trafikudvalg tirsdag. Han vil dog først tage endeligt stilling, når en evaluering af den ubemandede fartkontrol afsluttes i første halvår af 2010.

"Jeg er positivt indstillet over for det. Jeg tror, at det har en præventiv effekt og vil være med til at sænke hastigheden. Jeg tror, det er den rigtige vej frem," sagde Brian Mikkelsen.

I januar 2009 blev der i alt opstillet ti stærekasser i Region Sjælland som led i et etårigt forsøg. Dette forsøg skal nu evalueres.

SF's trafikordfører, Pia Olsen Dyhr, er positiv over for justitsministerens udmelding. "Vi er meget begejstrede. Det er på tide, at vi kommer i gang. Vi ved fra erfaringer fra andre lande, at det sætter hastigheden ned. I Sverige er antallet af trafiksyndere faldet med 60 procent, og i Finland er tallet over 80 procent," siger Pia Olsen Dyhr, som samtidigt påpeger, at flere stærekasser vil betyde formindskede udgifter til manuel fartkontrol.

Lavere fart ved skoler
På samrådet lovede ministeren også en indsats for at sænke farten omkring skoler. Pia Olsen Dyhr gjorde opmærksom på, at nogle kommuner ønsker at sænke farten omkring skoler, men ikke får lov af det lokale politi. Det fik Brian Mikkelsen til at love en indsats.

"På foranledning af det, du siger her, har jeg besluttet, at vi sender en ny skrivelse ud til landets politikredse, så man foretager den vurdering sammen med de lokale myndigheder," sagde justitsministeren.

"Farten skal sættes ned. Det er vigtig, at man viser agtpågivenhed ved skoler," sagde Brian Mikkelsen.

Pia Olsen Dyhr tog også vel imod justitsministerens udmelding om at forbedre trafiksikkerheden ved landets skoler.

"Tidligere har der ikke været den store lydhørhed over for at sætte farten ned ved skolerne. Nu viser ministeren så noget andet. Det er vi kun begejstrede for i SF," siger Pia Olsen Dyhr.

Fremkommelighed vægtes højere end tryghed
Politisk chef i Dansk Cyklist Forbund, Lise Bjørg Pedersen, bekræfter, at forbundet i flere tilfælde har oplevet, at politiet ikke vil give tilladelse til fartnedsættelser omkring skoler, selvom kommunen har ønsket det.

"Vi hører ofte, at politiet afviser at indføre det. Der er en tendens til, at fremkommelighed prioriteres højere end sikkerhed og tryghed," siger Lise Bjørg Pedersen og tilføjer, at hun er glad for justitsministerens beslutning om at rette henvendelse til politiet om at nedsætte hastighedsgrænsen, hvor det skønnes påkrævet af hensyn til fodgængere eller cyklister.

"Det synes jeg er en god ide, som kan få det lokale politi til at genoverveje deres indstilling til problematikken. Så vi kan få mere tryghed og sikkerhed på vejene omkring skolerne."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00