Kritik af Dansk Energis forslag om bilskat

BILSKAT: En grøn registreringsafgift, præmie for energieffektive biler og en grøn kørselsafgift er hovedelementerne i nyt forslag til bilbeskatning fra Dansk Energi. Forslaget får lunken modtagelse fra andre organisationer.
FDM og DI kritiserer Dansk Energis forslag om en ny bilskat.
FDM og DI kritiserer Dansk Energis forslag om en ny bilskat.Foto: colourbox

Vi kan med vores nye model løse energipolitikkens største udfordring: transportsektorens CO2-udslip, som der stadig ikke er nogen politiske løsninger på. Vi ser selvfølgelig elbilernes forlængede afgiftsfritagelse frem til 2015 som et skridt på vejen, men vi vil gerne længere end 2015, så vi giver plads til de grønne biler på langt sigt.

Frans Clemmesen
Cheføkonom, Dansk Energi
Fakta

Det foreslår Dansk Energi blandt andet

Samtlige biler har en registreringsafgift på 68 procent for de første 250.000 kr. af grundprisen inklusive moms, og derefter stiger registreringsafgiften til 130 procent.

Præmie til alle biler på 4.000 kr. for hver kilometer de kører længere på literen end 16 kilometer per liter. Omvendt betaler man 4.000 for hver kilometer per liter, som bilen kører mindre 16 km/l.

Kørselsafgifter på benzinbil på 62 øre per kilometer og 43 øre for elbiler per kilometer samt 53 øre for plug-in hybridbiler.


Kilde: Dansk Energi
Da det ikke er lykkedes at reducere CO2-udslippet fra transportsektoren, har Dansk Energi udarbejdet et forslag til, hvorledes en fremtidig bilbeskatning kan udformes.

"Vi kan med vores nye model løse energipolitikkens største udfordring: transportsektorens CO2-udslip, som der stadig ikke er nogen politiske løsninger på. Vi ser selvfølgelig elbilernes forlængede afgiftsfritagelse frem til 2015 som et skridt på vejen, men vi vil gerne længere end 2015, så vi giver plads til de grønne biler på langt sigt," siger cheføkonom i Dansk Energi, Frans Clemmesen.

Forslaget bygger på tre grønne håndtag, som skal virke adfærdsregulerende på forbrugerne. En grøn registreringsafgift, en præmie for energieffektive biler og en grøn kørselsafgift er de grundlæggende elementer i forslaget, som Dansk Energi fremlagde onsdag.

"Det vil påvirke forbrugernes adfærd, fordi det bliver billigere og mere konkurrencedygtigt at købe de grønne teknologier. I dag er de for dyre med den beskatningsmodel, vi har, men med den her omlægning vil de få en konkurrencedygtig pris," siger branchechef i Dansk Energi, Lærke Flader, og påpeger, at man ved at indføre en flad sats for registreringsafgiften indtil 250.000 kr. vil forsøge at komme teknologidiskriminationen til livs.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00