Udlicitering af jernbanen splitter danskerne

UDLICITERING: Den ene halvdel af danskerne er for mere udlicitering af togdriften, mens den anden halvdel er imod. Det viser en meningsmåling, som A&B har lavet for Altinget.
Danskerne er delt i to lejre i spørgsmålet om udlicitering af togdriften.
Danskerne er delt i to lejre i spørgsmålet om udlicitering af togdriften.Foto: Colourbox

På Kystbanen kører togene ad Pommern til. På trods af at der er nye skinner og nye tog, fungerer det elendigt. Og vi kan også se, at fordi kontrakten er udformet, som den var, så måtte DSBFirst flytte de få gode tog, der kørte rundt på Sjælland, til Kystbanen, så resten af passagererne endnu engang fik dårligere tog ud af det. Det er helt hul i hovedet.

Magnus Heunicke (S)
Trafikordfører
Danskerne er delt i spørgsmålet om udlicitering. 43 procent af danskerne er tilhængere af mere udlicitering af togdriften, 43 procent er imod. Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet A&B har foretaget for Altinget.

Debatten om jernbaneudbud skiller partierne i Folketinget. Regeringen har til oppositionens utilfredshed besluttet at sende Svendborgbanen og Lille Syd på Sjælland i udbud. I forvejen kører Arriva i Midt- og Vestjylland og DSB First kører den skandaleramte Øresundbane. På sidstnævnte strækning har udbuddet fået en del af skylden for problemerne. 

Altingets måling viser, at splittelsen på Christiansborg også afspejles hos partiernes vælgere. Blandt de socialdemokratiske vælgere siger 62 procent nej til mere udlicitering, mens 65 procent af Venstres vælgere modsat støtter mere udlicitering af togdriften.

Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, mener, at udlicitering fører til en god konkurrence og en sund kappestrid om at vinde togpassagerernes gunst. Han påpeger, at udliciteringen af togdriften i Midt- og Vestjylland efter hans opfattelse har været en stor succes.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00