Debat

3F: Fyringer i asfaltbranchen er dybt uhensigtsmæssige

DEBAT: Asfaltbranchen står til at blive offeret i de kommende transportforhandlinger. Det kan vi ikke tillade, skriver Tom Brandt og Anders Hundahl.

Asfaltindustrien tåler ikke de nuværende besparelser, mener Tom Brandt og Anders Hundahl.
Asfaltindustrien tåler ikke de nuværende besparelser, mener Tom Brandt og Anders Hundahl.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tom Brandt og Anders Hundahl
Forhandlingssekretær i 3F og direktør i Asfaltindustrien

På grund af at statens investeringer i veje nu og de kommende år forventes at være meget lave − der er tale om et fald i Vejdirektoratets bevillinger fra syv til godt to milliarder kroner fra 2012 til 2022 − er virksomhederne i asfaltbranchen begyndt at fyre folk. Det er særdeles uhensigtsmæssigt – af to grunde.

Asfaltindustrien løfter de beskæftigede
For det første betyder afskedigelser, at mange forlader branchen. Derfor bliver det både svært og dyrt at sætte gang i det vejarbejde, som vi ved, der kommer efter 2021, hvor der er lagt op til, at en samlet, grøn infrastrukturplan vil løfte investeringsniveauet i infrastruktur.

Men da vil mange veluddannede og erfarne asfaltarbejdere have haft andet arbejde i årevis, og vi skal til at genansætte og opkvalificere, hvilket er et samfundsmæssigt spild.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

For det andet er det uetisk at fyre gode, erfarne, veluddannede folk.

Asfaltbranchen beskæftiger mange, der har haft svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet; folk, som vi sammen har opkvalificeret gennem Asfaltskolen og Vejasfaltøruddannelsen, og som nu smides ud i kulden igen. Det er hårdt for den enkelte, der lige havde fundet fodfæstet, at blive væltet igen på den måde.

Det bør ikke være sådan, at "operationen lykkedes, men patienten døde" – at en hel branche tvinges i knæ, mens politikerne forhandler.

Tom Brandt og Anders Hundahl
Forhandlingsdirektør i 3F og direktør i Asfaltindustrien

Branchen må ikke blive offeret i en politisk aftale
Vi har stor forståelse for, at den nye S-regerings transportminister gerne vil vaske tavlen ren og samle et bredt forlig bag en langsigtet, grøn infrastrukturplan.

Men det bør ikke være sådan, at "operationen lykkedes, men patienten døde" – at en hel branche tvinges i knæ, mens politikerne forhandler.

Vi opfordrer derfor til, at der også i 2020 og 2021 bevilges penge til nødvendig grøn infrastruktur, som for eksempel cykelstier, grønne klimaveje, der kan reducere trafikanternes CO2-udledning og hjælpe til klimasikring, samt længere motorvejsramper, der reducerer køer og uheld.

Det vil både sikre et bedre flow i investeringerne og også sikre, at vi holder fast i velkvalificeret arbejdskraft.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Hundahl

Afgående adm. direktør, Asfaltindustrien (1/5-2024)
cand.mag. (Københavns Uni. 1985), afsætningsøkonom (Niels Brock 1993)

0:000:00