9 ud af 10 danskere vil have overvågning i taxaer

OVERVÅGNING: 92 procent af danskerne synes, at tvungen taxa-overvågning er en god idé, og det er de borgerlige vælgere, der er mest tilhængere af ideen. Venstrevælgere er blevet midtervælgere, mener CEPOS.
Et stort flertal af danskerne er for tvungen videoovervågning i taxaerne.
Et stort flertal af danskerne er for tvungen videoovervågning i taxaerne.Foto: colourbox.com
Anne Bjerregaard
Når en kunde i fremtiden sætter sig ind i en taxa, så vil han ni ud af ti gange være tilfreds med, at han bliver videofilmet. Hele 92 procent af danskerne er tilhængere af at pålægge taxafirmaerne at installere videovervågning - det samme er tilfældet for 93 procent af Venstres vælgere.

Det viser en meningsmåling blandt 1057 danskere foretaget af A & B Analyse for Altinget | Transport fra 21. februar til 25. februar.

Venstre uenige med vælgere
Som Altinget | Transport omtalte i sidste uge er der nu samlet politisk flertal bag tvungen overvågning i landets taxaer (se linkbox). Socialdemokraterne og SF er gået med på Dansk Folkepartis forslag, mens regeringspartierne stadig står uden for.
Her er Venstre og De Konservative dog i opposition til deres egne vælgere.

Meningsmålingen viser, at dem, der er mest positivt stemte over for overvågningen, også sætter deres kryds ved et borgerligt parti. 92 procent af de konservative vælgere og 93 procent af Venstre-vælgerne er tilhængere af en tvungen overvågning.

Men Venstre vil lade det være op til den enkelte bevillingsgivende kommune at påbyde overvågning eller lade være. Retsordfører Kim Andersen (V) vil ikke uden videre rette ind efter vælgernes mening:

De mange positive venstrevælgere på det her område er absolut en konskvens af, at Venstre er blevet et folkeparti, som har bejlet kraftigt til midtervælgerne

Jacob Mcangama
Cheføkonom, CEPOS

"Vi fører jo politik i en større sammenhæng i forhold til, hvad vi mener er rigtigt. Der er forskel på, om man kører taxa på Københavns vestegn, eller man gør det i Struer. Der skal foretages en individuel vurdering i kommunen," siger Kim Andersen og fortsætter:

"Vi skal ikke bare give los. Det skal hele tiden have et politifagligt sigte og en præventiv virkning med betydning for en efterforskning. Vi skal ikke skabe fuld tryghed, vi skal skabe tryghed, og derfor skal der være en relevans i overvågningen," siger Kim Andersen.

Venstrevælgeren er midtervælger
93 procent af Socialdemokraternes vælgere støtter også op om tvungen overvågning i landets taxaer, og dermed er der ingen meningsforskel mellem de røde og de blå vælgere.

Jacob Mcangama, cheføkonom i den liberale tænketank CEPOS, mener, at den gængse venstrevælger ikke er så liberal som førhen:

"De mange positive venstrevælgere på det her område er absolut en konsekvens af, at Venstre er blevet et folkeparti, som har bejlet kraftigt til midtervælgerne. Det er vælgere, som stemmer Venstre, fordi partiet er kommet med nogle udmeldinger, de kan identificere sig med. Ikke fordi, de har læst Venstres principprogram. Det er en logisk konsekvens af, at Venstre er et stort regeringsbærende folkeparti," siger Jacob Mcangama.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Andersen

Fhv. generalkonsul, Flensborg
HG (Grenaa Handelsskole 1978), stud.rer.soc. (SDU 1983-84)

Jacob Mchangama

Direktør, grundlægger, Justitia
cand.jur. (Københavns Uni. 2003), master i menneskerettigheder og demokratisering (Venedig og Strasbourg, 2004)

0:000:00