Download foto i høj opløsning
Født 1958, uddannet på Danmarks Journalisthøjskole 1990.
Journalist og politisk kommentator på Altinget : christiansborg.
Journalist på B.T.s Christiansborg-redaktion 1993-2002.
Udgav i 2002 bogen "Det frontale kultursammenstød".
Udgav i 2003 "Fyrsten - et portræt af Mogens Lykketoft," og i 2005 en politisk biografi om Marianne Jelved.
Analyse: Løkke holdt klar strammertale
ANALYSE: Med en nytårstale, hvor kampen mod bander, ghettoer og tvangsægteskaber dominerede, rakte statsministeren hånden ud til forlig med DF. Løkke lægger op til særregler i parallelsamfund.
Erik Holstein
Journalist og politisk kommentatorUdlændingepolitik og fejlslagen integration var denne gang det helt gennemgående element i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nytårstale. Temaet dominerede i et omfang, der næppe er set tidligere i en nytårstale, og dermed sendte statsministeren et klart politisk signal.
Lars Løkke Rasmussen havde opbygget nytårstalen som en sammenhængende gennemgang af hele det udlændingepolitiske kompleks. Og det var problemerne, der blev kredset om:
”Rundt om i landet er der parallelsamfund. Mange mennesker med de samme problemer er klumpet sammen. Det skaber en negativ spiral. En modkultur [...] Der er slået huller i danmarkskortet. Det bekymrer mig dybt,” sagde statsministeren og knyttede derefter an til krigen mellem indvandrerbanderne:
”Ghettoerne sender fangarme ud på gaderne, hvor kriminelle bander skaber utryghed. Ind i skolerne, hvor forsømte børn hænger på kanten. Ned i kommunekassen, hvor indtægterne bliver mindre og udgifterne større. Og ud i samfundet, hvor danske værdier som ligeværd, frisind og tolerance taber terræn.”
Lars Løkke Rasmussen havde tydeligt skiftet fokus siden sit pressemøde kort før jul, hvor han lagde afstand til Dansk Folkeparti.
Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget
Ingen illusioner
Lars Løkke Rasmussen er ikke kendt som en politiker, der har været brændende optaget af udlændingepolitikken. Særligt på den baggrund virkede nytårstalen markant. Statsministeren anlagde en mere pessimistisk grundtone end normalt:
”Vi må droppe illusionen om, at parallelsamfund og ghettoer nok skal forsvinde, hvis vi bare giver tid. Det gør de ikke. Når jeg besøger for eksempel Vollsmose, er magtesløsheden og isolationen desværre den samme som da jeg var der sidst. Ja, måske endnu værre.”
Lars Løkke Rasmussen understregede flere gange, at ”langt de fleste udlændinge tager ansvar og bidrager” og understregede: ”I er velkomne. I gør det godt. Bliv ved med det.”
Løkkes eget mantra i udlændingepolitikken har længe været, at Danmark skal være åbent for dem, der kan og vil. Men lukket for dem, der ikke kan og vil. Her frygter statsministeren, at de dårlige eksempler kan føre til en mere restriktiv linje, end han egentlig ønsker:
”I sidste ende risikerer vi at miste den brede folkelige opbakning til, at Danmark skal være et åbent land for dem, der kan og vil: Dygtig udenlandsk arbejdskraft. De udenlandske talenter. Dem, der har forelsket sig i en dansker.”
Ændret grundtone
Lars Løkke Rasmussen havde tydeligt skiftet fokus siden sit pressemøde kort før jul, hvor han lagde afstand til Dansk Folkeparti, som han åbent kritiserede i forbindelse med de strandede skatteforhandlinger. Dengang blev der lagt mærke til, at Løkke brugte et begreb som ”ordentlighed” i udlændingepolitikken som en bevidst markering over for Dansk Folkeparti.
Men der var intet i nytårstalen, der er uforeneligt med DF's krav til et forlig om skat og udlændinge.
Ganske vist slog Løkke fortsat fast, at flygtninge ”skal arbejde og uddanne sig, mens de er i Danmark”. Men han sagde i samme åndedrag, at det skal være ”med det klare mål, at de skal hjem igen”.
Skat nævnt i forbifarten
Den forkætrede skattereform var reduceret til få sætninger, og statsministeren understregede samtidig, at der skal være ”råd til at investere mere i velfærden”. Vægtningen i talen var dermed meget tættere på prioriteterne hos Kristian Thulesen Dahl (DF) end hos Anders Samuelsen (LA).
Talen øger spændingen før det udspil om parallelsamfund, som regeringen vil komme med først på året. For selvom statsministeren var meget klar i mælet i beskrivelsen af problemerne, var der få konkrete løsningsforslag i talen.
Der mangler således svar på, hvad samfundet konkret skal gøre, hvis man ”river ghettoerne ned”, som Løkke lagde op til. Hvis ghettoernes beboere spredes til resten af den almene sektor, risikerer man, at velfungerende almene områder også går ned. Så Løkke har sat selv på en meget hård opgave.
Særregler i ghettoer
Noget tyder på, at man kan forvente utraditionelle initiativer med særregler i ghettoområder. Eller som Løkke sagde det i talen:
”Jeg er nået til den erkendelse, at der er brug for en langt mere præcis indsats. Hvor vi ikke generer samtlige danskere i hele Danmark. Men sætter ind de steder, hvor problemerne er størst. Og kun der.”
Nytårstalen viste om noget, hvor Løkkes fokus vil være i det kommende år. Det er værdipolitikken, der er nøglen til et forlig med DF - og til regeringens håb om en blå valgsejr.
Talen tyder på, at Løkke er villig til at gå langt for at imødekomme kravene fra DF.