Debat

Autobranchen: Længere reklamationsret er ingen garanti for holdbare biler

Folketinget skal fastsætte en ny reklamationsret for varer, herunder biler. Regeringens udspil rammer nåleøjet for en balance mellem krav til produkternes holdbarhed og fair vilkår for de erhvervsdrivende, skriver Gitte Seeberg, direktør for AutoBranchen Danmark.

Autobranchen hilser velkomment, at regeringen ikke har forlænget reklamationsretten, skriver Gitte Seeberg. 
Autobranchen hilser velkomment, at regeringen ikke har forlænget reklamationsretten, skriver Gitte Seeberg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Gitte Seeberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen har netop fremsat sit lovforslag til en ny købelov, der blandt andet skal regulere, hvor længe forbrugere kan reklamere over fejl og mangler på forbrugsgoder som biler, vaskemaskiner og fladskærms-tv.

AutoBranchen Danmark er meget tilfreds med, at regeringen ikke har ladet sig friste af Forbrugerrådet Tænk, FDM med flere, der ønsker at tredoble reklamationsperioden fra to år til seks år.

Det ville hverken føre til bedre vilkår for forbrugerne eller til mere grønne og holdbare produkter, som det ellers er blevet hævdet her på Altinget.dk i månedsvis.

Når mine medlemmer i dag sælger en bil til hr. og fru. Danmark ydes der to års reklamationsret på både nye og brugte biler. Dermed har forbrugeren to år til at reklamere over fejl og mangler, der var til stede på købstidspunktet – ikke at forveksle med en garanti for, hvor længe bilen holder.

For biler vil en forlænget reklamationsperiode under alle omstændigheder få mindre betydning i de kommende år.

Gitte Seeberg
Direktør, Autobranchen Danmark

Bilens holdbarhed reguleres i stedet af bilproducentens garanti. Den er som oftest mellem to og syv år for fossile biler afhængigt af bilmærket. Hvis man ønsker mere holdbare/grønne produkter, er det her man skal sætte ind – ikke på reklamationsretten. Derfor er vi meget enige med regeringen i at beholde reklamationsretten på to år.

Holdbarhed er allerede et konkurrenceparameter
Vores produkter skal holde længere. Brug-og-smid væk kulturen er ikke bæredygtig, og vi bliver nødt til at tænke over, hvordan vi bruger vores produkter bedre, men løsningen er ikke at tredoble reklamationsretten. Forbrugerne kan allerede i dag foretage et aktivt valg, når de køber en bil.

For biler vil en forlænget reklamationsperiode under alle omstændigheder få mindre betydning i de kommende år. I takt med vi alle skal køre i elbiler, vil forbrugerne få biler med langt simplere motorer og med færre sliddele.

Tilsvarende giver de selvsamme bilproducenter, der kun yder to års garanti på deres fossile biler op til otte års garanti på batterierne i deres elbiler.

Folketinget må sikre en balanceret købelov
Alt i alt har regeringen fremlagt et balanceret udspil, der forsøger at sikre forbrugernes rettigheder og de erhvervsdrivendes mulighed for at tjene penge.

Forbrugeren har fået en stor fjer i hatten, da bilforhandleren fremover vil have bevisbyrden i reklamationssager i de første 12 måneder modsat seks måneder i dag (formodningsperioden).

Forbrugeren har fået en stor fjer i hatten, da bilforhandleren fremover vil have bevisbyrden i reklamationssager i de første 12 måneder modsat seks måneder i dag

Gitte Seeberg
Direktør, Autobranchen Danmark

Til gengæld er jeg glad for, at regeringen har lyttet til vores ønsker om, at det ikke længere skal være muligt at ophæve et bilkøb, på grund af en uvæsentlig mangel som for eksempel en defekt pære i forlygten.

Ligeså er det positivt, at regeringen ikke er faldet for fristelsen til at afskaffe muligheden for at opkræve et undersøgelsesgebyr, der er rimeligt i mange reklamationssager. Til gengæld er vi bekymrede for, om brugtvognsforhandlerne kan leve op til kravene om softwareopdateringer.

Vi opfordrer til, at loven vedtages, som den er fremlagt. Det er lykkes at finde en god balance.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gitte Seeberg

Direktør, Autobranchen Danmark, fhv. MF (K og NA), fhv. MEP (K)
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

0:000:00