Betydelige knaster i lovregulering af overenskomster

Hans Christian Schmidt (V) i Folketingssalen tirsdag 1. marts.

LOVBEHANDLING: Der var stadig betydelige politiske knaster, som skulle høvles af, da Folketinget debatterede overenskomstregulering af transportbranchen tirsdag.

Regeringen lægger nu op til at ville give mulighed for, at der kan laves flere mindre overenskomster.

Lovforslaget blev førstebehandlet tirsdag 1. marts, men der var stadig uenigheder, som skulle afklares.

Uenigheden handler om den formulering, der før havde ordlyden “repræsentative overenskomster”, og som nu er ændret til "kollektive overenskomster".

Formuleringen lægger op til, at flere parter vil få mulighed for at lave overenskomster, og det delte partierne på tværs af blokkene. Således var Liberal Alliance imod forslaget grundet offentlig indblanding, mens Radikale var for, fordi “det er bedre end ingenting”.

Det centrale i debatten var, at mange partier er bange for såkaldte køkkenbordsaftaler, der vil skabe usund konkurrence.

“Er man ikke bekymret, når toneangivende interesseorganisationer er bange for, at til lejligheden opfundne overenskomster, køkkenbordsoverenskomster, kan blive sneget ind under radaren og kan underminere danske løn- og arbejdsvilkår,” spurgte Rasmus Prehn.

Det mente transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) ikke, han skulle være bekymret over.

“Lovforslaget siger, at det skal være landsdækkende, kollektive overenskomster lavet i Danmark. Det er det helt centrale. Dermed mener vi, at vi er sikret for, at der kan opstå såkaldte køkkenbordsoverenskomster,” svarede Venstres transportordfører.

Begge lovforslag er kommet på baggrund af en Højesteretsdom, der gik imod daværende praksis. Derfor vil man nu ændre lovgivningen for at skabe klarhed på transportområdet.

Transportministeren lagde således også op til, at der ville kunne forekomme justeringer på loven i den kommende proces herunder ændringer i sammensætningen af overenskomstnævnet og ændringer af centrale formuleringer.

Det nuværende lovforslag er en "fortsættelse" af et tidligere lovforslag, der blev fremsat under SR-regeringen, men som aldrig nåede at træde i kraft.

Forslaget skal nu til udvalgsbehandling i Transport- og Bygningsudvalget.

 

Forrige artikel Regeringen klar til dialog om CO2-krav til landbruget Regeringen klar til dialog om CO2-krav til landbruget Næste artikel Uenighed mellem S og V: Hvem udskød Storstrømsbroen? Uenighed mellem S og V: Hvem udskød Storstrømsbroen?