Debat

Vognmænd: Krav om ”anerkendelsesværdigt formål” i København er en hån

Vognmænd og chauffører skal måske til at fremvise ”anerkendelsesværdigt formål” i hovedstaden. Men det er mangel på respekt. Københavnerne har brug for, at skraldet hentes, at flyttevognen kommer frem, og caféer og restauranter skal have fyldt op på hylderne. Overborgmester Lars Weiss (S) bør invitere transporterhvervet på kaffe, skriver Erik Østergaard.

Idéen
om en vareleveringszone i København er en hån mod både borgerne og
transporterhvervet. Og jeg kan næsten ikke finde ord for, hvor malplaceret
idéen er, skriver Erik
Østergaard.
Idéen om en vareleveringszone i København er en hån mod både borgerne og transporterhvervet. Og jeg kan næsten ikke finde ord for, hvor malplaceret idéen er, skriver Erik Østergaard.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Københavns Rådhus foreslår nu et kompliceret zonesystem, som skal fjerne fossildrevne køretøjer fra byen. I forlængelse af det skal vognmænd og chauffører – hvis det står til politikerne – fremover dokumentere ”anerkendelsesværdigt formål” i forbindelse med udførelse af deres arbejde.

Da nyheden ramte, må jeg indrømme at jeg tabte kæben et øjeblik.

Tror politikerne på Københavns Rådhus, at vognmænd og erhvervschauffører kører rundt i byen for sjov? Er der overhovedet en voksen til stede på rådhuset?

Chikane af vognmandserhvervet
Idéen om en vareleveringszone i København er en hån mod både borgerne og transporterhvervet. Og jeg kan næsten ikke finde ord for, hvor malplaceret idéen er. Lad mig give et par begrundelser for dét:

Jeg ved simpelthen ikke, hvor man lærer den form for arrogance at kræve ”anerkendelsesværdigt formål” af vognmænd og chauffører, der passer deres arbejde i landets hovedstad.

Erik Østergaard
Direktør, DTL-Danske Vognmænd

Hvis de københavnske politikere – oven på måneders nedlukninger og omfattende butiksdød – vitterligt ønsker at give butikslivet i København dødsstødet, så er forslaget selvfølgelig velvalgt. Men ønsker man derimod, at byen kan vende tilbage til bare en vis grad af normalisering med butikker i gadebilledet – så er forslaget gift.

Jeg ved simpelthen ikke, hvordan Borgerrepræsentationens medlemmer tror, byens liv udfolder sig. Men forslaget er ren chikane af det vognmandserhverv, der ikke bare leverer dag ind og dag ud i normalsituationen, men også har sikret forsyningerne under nedlukningerne.

At bede om ”anerkendelsesværdige formål” fra erhvervstransporten er en decideret hån. Blækket er dårligt tørt på de seneste miljøzonestramningerne, før der igen skal skabes usikkerhed for vognmændene. Og mere administrativt bøvl rulles ud.

Men jeg kan roligt fastslå, at der ikke findes én eneste dansk vognmand eller godschauffør, der i embeds medfør kunne drømme om at køre ind i København, uden at det var en del af jobbet. Trafikken er vanvittig, trængslen tiltagende, og pladsen er mange steder ikke-eksisterende.

Alligevel kommer de hver dag ind med varer til butikker og supermarkeder, og der bringes varer hjem til fru Hansen på 4. sal, der sidder med en brækket hofte eller familien Nielsen, der er i isolation på grund af pandemien. Eller bare fordi mange synes, det er nemmere at lade andre transportere deres varer og seneste forbrugsindkøb for dem – lige til døren. Uanset om det er champagne eller et nyt køleskab.

Erhvervet er per definition anerkendelsesværdigt
Jeg ved simpelthen ikke, hvor man lærer den form for arrogance at kræve ”anerkendelsesværdigt formål” af vognmænd og chauffører, der passer deres arbejde i landets hovedstad.

Borgerne i København lever altså ikke af politisk valgflæsk og varm luft alene.

De har brug for, at skraldet hentes, madvarerne kommer friske frem, at den havarerede bil bliver fjernet. Mennesker i København vil fortsat få brug for flyttevognen, og vandet skal stadig suges op, når regnen har fyldt kældrene. Caféer og restauranter skal have fyldt op på hylderne.

Er det ikke per definition anerkendelsesværdige formål for byens drift og liv?

Jeg bliver ærlig talt pikeret over den verdensfjernhed, som meldingen fra Københavns Kommune er udtryk for.

Jeg synes, det ville klæde Lars Weiss (S) og co. at invitere transporterhvervet på kaffe for at finde praktiske og holdbare løsninger, og samtidig udvise bare et minimum af respekt for et helt erhverv i stedet for at fremstille det, som om der køres lidt rundt på må og få.

Erik Østergaard
Direktør, DTL-Danske Vognmænd

Allerede i dag leveres der rigtig meget i indre København i el-biler, på cykel og så videre. Og det er rigtig godt – og den udvikling både kan og skal fortsætte. Men særligt for lastbilernes vedkommende findes der ikke rigtig nogen alternativer.

Skal vi have 50 el-varebiler til at køre ind til hvert et supermarked i byen som erstatning for én lastbil?

Enhver kan se det uholdbare i den model.

Brug for et minimum af respekt
Med øget brug af indkøb på nettet og varer direkte hjem kommer hele distributionen og trængslen i byen faktisk under pres. Men vi kan ikke se bort fra, at det er megatrenden – og at pandemien har forceret udviklingen.

Når man samtidig betænker, at vi må forvente, at hjemmearbejde fortsat vil være i vækst, og vi endnu ikke kender langtidsperspektiverne for Covid19-pandemien, så betyder det, at flere og flere mennesker også efter genåbningen vil sidde hjemmefra – og vil bestille både forbrugsvarer og dagligvarer.

Der er – og det kan jeg garantere – ikke én eneste vognmand eller chauffør, der sidder bag rattet i København uden at have anerkendelsesværdigt formål.

Jeg synes, det ville klæde Lars Weiss (S) og co. at invitere transporterhvervet på kaffe for at finde praktiske og holdbare løsninger, og samtidig udvise bare et minimum af respekt for et helt erhverv i stedet for at fremstille det, som om der køres lidt rundt på må og få.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Østergaard

Adm. direktør, DTL Danske Vognmænd
civiløkonom, MBA (GSB Chicago)

Lars Weiss

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune
økonom (Københavns Uni.), kommunikation (Journalisthøjskolen i Århus)

0:000:00