Ekspert efterlyser politik for privat finansiering

NYHED: Det offentlige er ikke god nok til at stille krav, når private vil betale for offentlige projekter. Ekspert efterlyser lovgivning.
Natali Braagaard
Fakta
ATP
I kølvandet på sommerens mange togaflysninger tilbød Pensionsselskabet ATP i august 2006 at finansiere en udskiftning af signalsystemer og nedslidte skinner. Transportministeren nedsatte i september en undersøgelse af private firmaers finansiering af offentlige infrastrukturopgaver.

Realdania
Virksomheden Realdania tilbød i november 2006 at bygge en bro fra Kvæsthusbroen til Dokøen for at lette trafikken til Operaen (i øvrigt en gave fra Mærsk). Københavns Kommune takkede i første omgang nej, men har efter massiv medieomtale taget tilbuddet op til genovervejelse.

Carlsberg
Efter knap et års henvendelse til politikerne på Københavns Rådhus tilbød Carlsberg i januar 2007 at finansiere en metrostation på Carlsberg-grunden. Med til tilbuddet hører finansiering af en analyse af den alternative linieføring. Carlsberg har netop fået grønt lys til analysen.   


Kilde: Altinget.dk

Juridisk er der intet i vejen for, at private virksomheder som Carlsberg, ATP og Realdania finansierer offentlige metrostationer, skinner og broer.

Men hvis man vil undgå, at de private virksomheder sætter dagsordenen for projekterne, kræver det en klar kontraktpolitik mellem det private og offentlige. Og det har Danmark, ifølge Carsten Greve - professor i offentligt og privat samspil ved Copenhagen Business School - ikke:

"Samarbejdet mellem det private og det offentlige skal være en form for kontrakt, så det offentlige har mulighed for at få fastlagt sine betingelser i kontrakterne. Problemet er, at man i Danmark ikke har en klar politik på området," siger han.

0:000:00