Ekspert om EU’s overståede bilfejde: Tyskland skal vinde dets troværdighed tilbage

Selvom Tyskland har ophævet sin blokade, og EU's forslag om udfasning af fossile biler er faldet på plads, har konflikten sået tvivl om Tysklands troværdighed og position i EU. Altinget har taget en snak med EU-ekspert Wiebke Marie Junk om, hvordan både tyskerne og EU står i lyset af den nu overståede politiske hårdknude. 

”Den tyske regering skal nu bruge mange kræfter på at signalere, at de er en troværdig partner, og at EU-samarbejdet har en høj prioritet. Især når det gælder noget så vigtigt som klimaindsatsen," siger Wiebke Marie Junk. 
”Den tyske regering skal nu bruge mange kræfter på at signalere, at de er en troværdig partner, og at EU-samarbejdet har en høj prioritet. Især når det gælder noget så vigtigt som klimaindsatsen," siger Wiebke Marie Junk. Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Det gik ikke stille for sig i Bruxelles, da Tyskland i starten af marts trak i bremsen på EU-forslaget om udfasning af fossile biler. 

Forslaget manglede kun at blive underskrevet af Unionens energiministre, før den var officiel - noget mange antog som en nærmest symbolsk handling. Men kort før ministrene skulle mødes, nåede Tyskland altså at sætte aftalen på hold, og det skabte stor kritik af tyskerne blandt både embedsmænd og parlamentarikere i EU-systemet. 

I weekenden faldt så et kompromis mellem EU og den tyske regering i Berlin på plads, og den endelige aftale kunne dermed underskrives tirsdag.

0:000:00