Eksperter: Både S- og V-forslag skal indføres

NYHED: Fogh taler om højere energipriser, S vil derimod hellere indføre roadpricing. Men der er brug for begge dele, siger eksperter.
Foto: colourbox
Torbjørn Næs Bertelsen

Det er ikke enten eller, men både og. Det er eksperternes vurdering af de seneste dages diskussion om, hvordan bilejerne skal beskattes. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har i New York Times talt for at øge benzinprisen, mens S i stedet for højere benzinpriser mener, man skal indføre roadpricing og mindske bilafgifterne.

"At hæve energiafgifterne markant som Anders Fogh Rasmussen foreslår, prøvede vi under den anden oliekrise i 1979. Dengang blev resultatet, at vi fik færre biler på vejene. Samtidig steg antallet af rejsende med kollektiv trafik kraftigt," siger Bent Flyvbjerg, professor ved Aalborg Universitet.

Ifølge Bent Flybjerg plejer politikerne dog at sige, at mobiliteten på arbejdsmarkedet vil mindskes, hvis benzinpriserne stiger kraftigt, da det vil blive dyrere for folk at komme på arbejde. Forslaget, som Fogh lancerede over for den amerikanske klummeskribent og kommentator Thomas L. Friedman, vil ifølge Bent Flyvbjerg have den ulempe, at folk, der bor i tyndt befærdede områder som Vestjylland, kommer til at betale samme høje pris som folk i København, hvor forurening og trængsel er større.

0:000:00