Debat

Elbilforening: Langsom opladning dækker fint byboernes behov

DEBAT: Hurtigladning af elbiler i byerne bliver ikke en udfordring for elnettet i dagtimer, som Dansk Energi forudser. Langsomme ladere vil dække de flestes behov, skriver Anna Hilden.

Elbilisternes
præferencer viser, at det adfærdsmæssigt fint kan lade sig gøre at dække
behovet i byerne med langsomme ladere, skriver
Anna Hilden.
Elbilisternes præferencer viser, at det adfærdsmæssigt fint kan lade sig gøre at dække behovet i byerne med langsomme ladere, skriver Anna Hilden.Foto: Elbilforeningen FDEL
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anna Hilden
Formand for Elbilforeningen FDEL

Politikere fra højre til venstre er enige om, at der skal mange hundredtusinder af elbiler ud at køre på de danske veje i løbet af det næste årti.

Det kræver en udbygning af den offentlige ladeinfrastruktur.

I disse måneder vokser der lynladere frem langs motorvejsnettet fra såvel nye som etablerede udbydere.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det glæder vi os over i Elbilforeningen, da det gør rejsen meget nemmere for elbilister på langtur.

Behov for flere ladere i byerne
Men elbilister har også en dagligdag, der skal fungere. Det gælder også folk, der bor i lejlighed uden mulighed for egen ladeplads.

Byens biler bliver en del af de ”smarte” løsninger, som Dansk Energi peger på – og ikke en yderligere udfordring for elnettet i dagtimerne.

Anna Hilden
Formand, Elbilforeningen FDEL

For at dække deres behov må antallet af ladestandere i byerne udbygges – populært sagt med et udtag ved hveranden lygtepæl. Parkeringsreglerne må ændres, så ladepladserne ikke optages af biler, der ikke lader. Og endelig må det gøres skattemæssigt enkelt for virksomheder at tilbyde opladning ved arbejdspladsen.

Dansk Energi har i en nylig beregning af økonomien ved udbygning af ladeinfrastrukturen forudsat, at 90 procent af ladningen for elbilister i byerne vil ske ved hurtige eller ultrahurtige ladere.

Det giver udfordringer for elnettet, da forbruget vanskeligt kan spredes over døgnet, og det giver også udfordringer for batterierne, der har bedst af at blive ladet op ved lavere effekt.

Heldigvis er Dansk Energis forudsætning efter al sandsynlighed forkert.

I Elbilforeningen FDELs medlemsundersøgelse fra tidligere i år angiver 48 procent af elbilisterne i etagebyggeri, at de fortrinsvis lader deres bil ved offentlige destinationsladere (effektområdet 3,7-22 kW). Kun 19 procent bruger fortrinsvis offentlige hurtigladere (50 kW eller derover).

Elbilerne er en del af løsningen
Elbilisternes præferencer viser, at det adfærdsmæssigt fint kan lade sig gøre at dække behovet i byerne med langsomme ladere. Dermed kan elbilerne og deres batterier indgå i det smarte og fleksible energisystem, som Danmark med sidste års energiforlig skal arbejde sig hen imod.

Byens biler bliver en del af de ”smarte” løsninger, som Dansk Energi peger på – og ikke en yderligere udfordring for elnettet i dagtimerne og i kogespidsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Hilden

Formand, Elbilforeningen FDEL
cand. Scient. i geofysik og matematik (Københavns Uni. 1992)

0:000:00