Debat

EOF: Fossilfrihed kræver milliard-investeringer

DEBAT: Det kræver enorme investeringer i innovation og teknologiudvikling, hvis vi skal nå målet om en 100 procent fossilfri transport i 2050, skriver Peter Stigsgaard, direktør for Energi- og olieforum (EOF). 

Der er i høj grad behov for forskning og innovation i nye teknologier på transportområdet, skriver Peter Stigsgaard, direktør for Energi- og olieforum. 
Der er i høj grad behov for forskning og innovation i nye teknologier på transportområdet, skriver Peter Stigsgaard, direktør for Energi- og olieforum. Foto: EOF
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Stigsgaard
Direktør for Energi- og olieforum (EOF)

Vi må nok erkende, at det kan blive vanskeligt at nå målet om en 100 procent fossilfri transport i 2050, hvis det alene skal ske med de teknologier, som vi kender i dag.

Peter Stigsgaard
Direktør for Energi- og olieforum (EOF)

Hverken regeringer eller virksomheder satser ifølge Microsofts grundlægger, Bill Gates, nok på udviklingen af ren energi.

Fakta
Regeringen har skrottet arbejdet med et såkaldt ”roadmap”, der skal hjælpe transportsektoren til at blive fossilfri i 2050.

Arbejdet med planen startede tilbage i 2013 og skulle oprindelig have været fremlagt af SR-regeringen, som ikke formåede at blive enige om en plan inden valget. Men Venstre-regeringen har nu meldt ud, at de ikke "agter at gøre arbejdet færdigt". 

Altinget spørger derfor et nyt hold af debattører: Er der styr på den grønne omstilling i Danmark, eller er der brug for en køreplan, der kan gøre transportsektoren mere klimavenlig? Og burde Venstre-regeringen følge arbejdet til dørs og lægge køreplanen frem?  

Sammen med USA’s præsident Barack Obama lancerede han derfor "Mission Innovation" på COP21 i Paris. Initiativet samler 20 lande og nogle af verdens rigeste investorer bag en ambition om at sætte langt mere fart på innovationen inden for udvikling, oplagring og transmission af energi.

Tiden er knap
Historien viser efter Gates’ vurdering, at det i hvert fald tager 50 år at skabe grundlæggende teknologispring på energiområdet. Men så lang tid er der ikke til rådighed, mener Gates. Klimaforandringer og behovet for at bringe millioner ud af fattigdom kræver, at der langt hurtigere udvikles nye teknologier, som er rene, pålidelige og til at betale.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Gates anfører blandt andet, at en af udfordringerne er at udvikle teknologier med samme energi-intensitet som de eksisterende energiformer. Som eksempler nævner han, at kul har 37 gange større energiindhold per kilo end de mest moderne litium-ion batterier, mens benzins energiindhold er hele 60 gange større.

Det forklarer elbilernes korte rækkevidde, og hvorfor der ikke er elektriske flyvemaskiner, tunge lastbiler eller fragtskibe.

Brug for forskning og innovation 
Erfaringerne fra arbejdet med at formulere en roadmap for dansk grøn transport bekræfter, at der i høj grad er behov for forskning og innovation i nye teknologier på transportområdet.

Fra politisk side var det ikke muligt at få enderne til at hænge sammen, da man forsøgte at lave en grøn roadmap, som strakte sig helt frem til 2050. Energifonden tog i år handsken op, men nøjedes med at fokusere på perioden frem til 2030. For vi må nok erkende, at det kan blive vanskeligt at nå målet om en 100 procent fossilfri transport i 2050, hvis det alene skal ske med de teknologier, som vi kender i dag, uanset hvor store forhåbninger vi så har til deres udvikling i de kommende årtier.

Energifondens roadmap viste da også, at omkring halvdelen af transportens CO2-reduktion frem mod 2030 kommer til at ske ved effektiviseringer af de eksisterende teknologier. Elbiler, biobrændstoffer og biogas kommer under de givne forudsætninger til at stå for resten af reduktionen, hvor biobrændstofferne i det meste af perioden vil være den samfundsøkonomisk billigste vej at gå.

Håb for gennembrud
Hvad der kommer til at ske efter 2030 er naturligvis usikkert, men der er ingen tvivl om, at der bliver behov for de mange milliarder fra "Mission Innovation", hvis der for alvor skal ske et teknologisk gennembrud på transportens område.

Heldigvis mener Gates, at der allerede kan peges på en lovende teknologiudvikling på flere områder og nævner blandt andet perspektiverne for at skabe brændstof på baggrund af solenergi.

Det kommer mindst til at tage et årti, før sådanne teknologier kan få praktisk anvendelse, men der er trods alt håb for gennembrud. Og med de mange milliarder fra "Mission Innovation" er det håb kun blevet større.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Stigsgaard

Fhv. direktør, Energi- og olieforum
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1974)

0:000:00