EU-kommissær lover at tænke social dumping ind i ny luftfartsstrategi

ARBEJDSFORHOLD: Oven på den sidste tids diskussioner om arbejdsforholdene i de europæiske lufthavne har transportminister Magnus Heunicke (S) luftet sine bekymringer i Bruxelles. Transportkommissæren lover at reagere.

EU's transportkommissær Violeta Bulc har lovet at huske de sociale vilkår i luftfartsbranchen, når hun senere på året skal præsentere en ny luftfartspakke.
EU's transportkommissær Violeta Bulc har lovet at huske de sociale vilkår i luftfartsbranchen, når hun senere på året skal præsentere en ny luftfartspakke.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen
Fakta
Transportministerens EU-ønsker 
Magnus Heunicke vil have EU’s transportkommissær til at foreslå en ny forordning, der regulerer arbejdsforholdene for flypersonale. I den skal der blandt andet være:
En klar definition på begrebet ”arbejdsgiver” 
Det skal forhindre, at et luftfartselskabet med base i ét land kan uddelegere det sociale ansvar for sine ansatte til datterselskaber eller samarbejdspartnere i andre lande i eller uden for EU. Det skal også afhjælpe tvivl om ansvarsplacering, når piloter hyres ind som selvstændige.
En klar definition på ordet ”hjemmebase”
Det vil sikre, at ansatte i flybranchen har klar information om, under hvilket lands sociale regler de er ansat, og at alle EU-lande fortolker og håndhæver de fælles regler ens.
Opstramning på tjek af arbejdsmiljø
Ifølge ministeren bliver regler for kontrol med arbejdsforholdene ombord på fly ikke tjekket på en ensartet måde på tværs af EU-landene. Det kan have den konsekvens, at nogle fly aldrig bliver kontrolleret.  

BRUXELLES: Når EU’s transportkommissær, Violeta Bulc, om kort tid åbner en offentlig høring om fremtiden for europæisk luftfart, vil hun også have bud på, hvordan EU-landene kan tackle de spændinger, der eksisterer omkring arbejdsforholdene i den europæiske luftfartsbranche.

Høringen skal komme med input til en ny luftfartspakke, som Kommissionen præsenterer senere på året.

Her lover transportkommissæren ikke at glemme de aspekter af flybranchen, der herhjemme har ledt til hede diskussioner om arbejdsvilkårene hos ansatte, ikke mindst hos det irske selskab Ryanair, men også hos SAS og Norwegian. Flyselskaberne beskyldes for blandt andet gennem sindrige selskabskonstruktioner at udhule ansættelsesvilkårene for deres personale.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00