EU's finansministre giver grønt lys til Danmarks genopretningsplan
Danmark står til at modtage 11,6 milliarder kroner til investeringer i grøn omstilling, klima og digitalisering, som skal få landet grønnere gennem coronakrisen.
Rasmus Straka Skjødt
DebatredaktørDe 27 finansministre i EU har tirsdag vedtaget Danmarks genopretningsplan efter coronakrisen. Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.
Danmark står til at modtage omkring 11,6 milliarder kroner til investeringer i grøn omstilling, klima og digitalisering, som skal få landet grønnere gennem coronakrisen.
Den danske genopretningsplan øremærker 59 procent af midlerne til grønne initiativer og 25 procent til digitalisering, som dermed er over EU's krav på mindst 37 procent til grønne initiativer og 20 procent til digitalisering.
Midlerne skal blandt andet gå til investeringer og forskning i grøn teknologi, flere elbiler på vejene, puljer til private og virksomheder til for eksempel grønne boligforbedringer, energieffektiviseringer, udskiftning af olie- og gasfyr, udtag af lavbundsjorder og mere økologi.
"Under coronakrisen har vi i Danmark vedtaget en række store, grønne aftaler, der både skal holde hånden under danske arbejdspladser og virksomheder, og samtidig sikre en grøn vej ud af krisen," siger finansmister Nicolai Wammen (S) i pressemeddelelsen.
"En grøn genstart vil også bidrage til at indfri Danmarks ambitiøse grønne målsætning om at reducere drivhusgasudledningen med 70 procent frem mod 2030. Midlerne fra EU's genopretningsfond skal bidrage med finansiering hertil, og jeg er stolt af, at den danske genopretningsplan er en af de grønneste i EU," tilføjer ministeren.
Frederiksen ville have mindre tilskud
EU-lederne forhandlede om EU's budget og om genopretningsfonden forrige sommer, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) kæmpede for, at fonden skulle bestå af en større andel af lån og en mindre andel af tilskud.
Lederne blev i sidste ende enige om genopretningsfonden på 5.600 milliarder kroner, hvoraf 2.325 milliarder kroner skulle gives som tilskud. Det er fra tilskudspuljen, at Danmark modtager de 11,6 milliarder kroner.
EU-Kommissionen vurderer ifølge Finansministeriet, at de samlede genopretningsplaner på tværs af Europa vil skabe 8.000 nye job i Danmark og øge landets BNP med 0,4 til 0,7 procent årligt i perioden 2021 til 2025.
Ud over Danmark har Østrig, Belgien, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Italien, Letland, Luxembourg, Portugal, Slovakiet og Spanien fået grønt lys til deres geopretningsplaner. Langt hovedparten af pengene fra genopretningsfonden vil gå til de sydeuropæiske lande, som coronakrisen har ramt hårdt.
Finansministeriet forventer, at de 12 lande, der har fået godkendt deres planer, vil modtage de første udbetalinger i løbet af sommeren.