Flertal vil legalisere motordrevne skateboards og løbehjul

TRAFIKSIKKERHED: Et flertal i Folketinget er positive over for regeringens forslag om at tillade motoriserede skateboards og løbehjul i det offentlige rum. Rådet for Sikker Trafik frygter flere ulykker.

De turistvenlige Segways blev gjort lovlige tilbage i 2010. Nu kommer turen til en lang række af nye, futuristiske køretøjer.
De turistvenlige Segways blev gjort lovlige tilbage i 2010. Nu kommer turen til en lang række af nye, futuristiske køretøjer.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Peter Pagh-Schlegel

Flere cyklister har måske allerede oplevet at blive overhalet af en ung vovehals på et motoriseret skateboard eller løbehjul i den travle morgentrafik.

Jeg var egentlig personligt indstillet på at sige nej med det samme. Men jeg har ladet mig overbevise i erkendelse af, at de her køretøjer nok er kommet for at blive.

Henning Hyllested
Transportordfører, Enhedslisten

Men faktisk er der i disse tilfælde tale om lovbrydere, da ingen af de små moderne køretøjer er tilladte uden for hjemmets fire vægge.

Det ønsker regeringen nu at lave om på.

Dokumentation

Følgende køretøjer er omfattet af forslaget

Selvbalancerende køretøjer (Segboards, Airboards, Hoverboards m.fl.)
Betjenes ved, at føreren læner sig frem eller tilbage for at regulere køretøjets hastighed, mens navigeringen til højre og venstre foretages ved at vippe henholdsvis højre eller venstre fod frem eller tilbage for at accelerere motoren i det respektive hjul. 

Motoriseret skateboard
Minder i stor udstrækning om helt almindelige skateboards, men er udstyret med en elektrisk motor som drivkraft. Hastigheden reguleres med en håndholdt fjernbetjening eller via en app på telefonen og har en tophastighed på 20-40 km/timen.

Speed pedelec
Er i sin udformning en cykel med en elmotor, men adskiller sig fra elcyklen, idet den kan køre 18 km/timen, uden at føreren træder i køretøjets pedaler. Når føreren samtidigt træder i pedalerne, kan den nå en hastighed på 60 km/timen.

Motoriseret løbehjul
Ligner et almindeligt løbehjul, men findes i forskellige størrelser og med varierende tophastigheder på mellem 10 og 60 km/timen.


Læs lovforslaget som fremsat her.


Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00