Stor konflikt om brændeovne udskyder luft-forhandlinger til efter sommerferien

Regeringens kurs over for forurenende brændeovne er et svigt af både børn og ældre, tordner Radikales miljøordfører, Zenia Stampe. Forhandlinger om luftforurening og miljøzoner er nu sat på pause til efter sommer.

Statsminister Mette Frederiksen (th) og miljøminister Lea Wermelin præsenterer regeringens udspil til grønnere byer i Hafnia Hallen i Valby.
Statsminister Mette Frederiksen (th) og miljøminister Lea Wermelin præsenterer regeringens udspil til grønnere byer i Hafnia Hallen i Valby.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Hjalte T. H. Kragesteen

Efter en række forhandlingsmøder mellem partierne i rød blok om ren luft, er en aftale nu udskudt.

Både Radikale og Enhedslisten meddeler således til Altinget, at det næste forhandlingsmøde er flyttet til efter sommerferien.

Forhandlingerne er gået i hårdknude, fordi de Radikale finder regeringens forslag til at bekæmpe de skadelige brændeovne alt for uambitiøst:

”Regeringen har forsøgt at få noget hurtigt igennem, men jeg synes på ingen måde, at det er ambitiøst nok. Derfor vil jeg hellere bruge sommeren på at massere regeringen. For det kan jo være, at den kan overbevises om noget bedre. Jeg vil ikke indgå en forhastet aftale på noget, der ikke er ambitiøst nok,” siger miljøordfører Zenia Stampe (R).

Regeringen præsenterede i maj et udspil om grønne byer. Her indgik flere tiltag til at komme luftforureningen i Danmark til livs. I den forbindelse foreslår regeringen dels at stramme miljøzonerne og indføre nulemissionszoner i de store byer for at nedbringe skadelige udledninger fra transporten. Og dels at give kommunerne lov til at forbyde gamle brændeovne fra før 2008, hvis de vel at mærke ligger i områder, hvor der er adgang til kollektiv varmeforsyning eller naturgasnettet.

Læs også

Ikke en menneskeret
Men Zenia Stampe er slet ikke tilfreds med regeringens kurs. Onsdag middag fór den Radikale ordfører derfor i blækhuset og udtrykte på Facebook sin store utilfredshed med regeringens udspil.

”Det er ikke en menneskeret at have en brændeovn, der forurener som 160 diesellastbiler,” lyder det i opslaget.

Her peger hun på, at brændeovne er den største kilde til partikelforurening herhjemme og kritiserer specifik, at regeringens forslag ikke vil sætte ind over for de mest forurenende brændeovne på landet.

”Når jeg tænker på, hvor handlekraftig regeringen har været i håndteringen af corona, som jo også sætter sig på luftvejene, så forstår jeg ikke denne halvhjertede indsats for at bekæmpe luftforureningen fra brændeovne og beskytte folk mod sundhedsfare og for tidlig død. Det er ikke mindst et svigt af vores børn og ældre, der er de mest udsatte,” skriver Zenia Stampe og fortsætter:

”Jeg synes, at regeringen skylder et svar på denne prioritering.”

Skal også gælde på landet
Over for Altinget forklarer Zenia Stampe, at hun gerne ser regeringens forslag strammet på to punkter. For det første skal det være mængden af udledte skadelige partikler – og ikke årstal – der skal være afgørende for, hvilke brændeovne der kan forbydes. Og så mener hun ikke, at man skal frede områder, der ikke har adgang til anden varmeforsyning.

”Jeg vil gerne udfordre, at man ikke skal stille krav til brændeovne på landet, fordi det er den primære varmekilde. For hvis det er den primære varmekilde, så fyrer den jo hele tiden. Og så er naboerne altså udsat for massiv forurening,” siger Zenia Stampe og fortsætter:

”Og hvis der så er nogen, der ikke har råd til at udskifte til en varmepumpe eller en nyere brændeovn, så skal vi da lave nogle tilskudsordninger.”

Selvom du ønsker dig mere, er det da trods alt en forbedring. Hvorfor ikke sige ja tak til den og så kæmpe videre for mere på et andet tidspunkt?

”Nu har vi presset på i to år for at få luftforurening på dagsordenen. Og så kan vi ikke leve med, at regeringen giver lidt uden det egentlig er til forhandling. Regeringen lægger det op som take-it-or-leave-it,” siger hun.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra miljøminister Lea Wermelin (S), der ikke ønsker at kommentere forhandlingerne. Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov, står i en sms til Altinget fuldt på mål for det udspil, som regeringen har fremlagt.

”Det tager fat på en stor udfordring med luftforurening – langt mere seriøst, end nogen har gjort tidligere. Og på en måde, så lokaldemokratiet også har medindflydelse,” skriver hun.

Enhedslisten har fokus på transportområdet
Forhandlingerne har forløbet med de røde støttepartier, og her sidder Enhedslisten naturligvis med ved bordet. Transportordfører Henning Hyllested bekræfter, at forhandlingerne er udskudt til efter sommerferien, og fortæller, at han sådan set er enig med Radikale i, at regeringens udspil på brændeovne burde være mere ambitiøst. Men også, at det trods alt er udtryk for et fremskridt.

”Det er et skridt i den rigtige retning. Men det er ikke noget kæmpe skridt. Så jeg kan sagtens se fornuften i Radikales kritik,” siger Henning Hyllested.

Men han siger samtidig, at Enhedslisten i forhandlingerne har valgt at bruge sit krudt på transportdelen.

”Vi har især været interesseret i, at alle kommunerne får ret til at etablere miljøzoner og nulemissionszoner. Vi vil gerne have, at det ikke kun sker i de fem kommuner, der i forvejen har miljøzoner,” siger Henning Hyllested og fortsætter:

”Og som det har set ud indtil nu, vil vi komme et rigtigt godt stykke ad vejen. Vi er ret positive, hvor det står lige nu.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Henning Hyllested

Fhv. MF (EL), transportordfører, landdistrikts- og øordfører, turismeordfører
Havnearbejder (Esbjerg Havn)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00