Forsker: Rigtigt at sænke billetpriserne

TAKSTER: Det er ikke spild af penge at sænke priserne på den kollektive trafik, selvom V og K tordner mod regeringen med netop den påstand. Det kan faktisk godt have god effekt, lyder det fra trafikforsker.
Sænkninger af billetpriserne i den kollektive trafik kan sagtens have en god effekt, hvis det sker i forbindelse med andre serviceforbedrende tiltag.
Sænkninger af billetpriserne i den kollektive trafik kan sagtens have en god effekt, hvis det sker i forbindelse med andre serviceforbedrende tiltag.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Jeg kan sige så meget, at vi ikke kommer til at smøre en prissænkning ud over hele landet. Det skal være kloge nedsættelser, hvor vi ikke sænker prisen på en måde, så folk stiger af cyklen og hopper ind i toget eller bussen

Henrik Dam Kristensen
Transportminister (S)
Det er en skrøne, at det ikke kan betale sig at sænke billetpriserne i den kollektive trafik. For bliver det gjort rigtigt, kan det sagtens være en god idé, lyder det fra Per Homann Jespersen, der er trafikforsker ved RUC.

"Det er helt klart fornuftigt at se på at sænke priserne, men det er bare afgørende, at det sker i kombination med andre ting," siger han.

Regeringen blev i februar enig med Enhedslisten og Dansk Folkeparti om at bruge en milliard kroner på kollektiv trafik om året, hvor halvdelen skal gå til sænkninger af billetpriser. Specielt prissænkningen har fået en hård medfart fra især Venstre og Konservative, der gentagende gange har kaldt det spild af penge.

Under onsdagens konference om kollektiv trafik, afholdt i Roskilde af Kollektiv Trafik Forum, kunne de Konservatives leder og trafikordfører, Lars Barfoed, gentage budskabet:

0:000:00