Godstransport på bane er afsporet

NYHED: Både de danske havne og vognmænd oplever stigende vækst for godstransport. Det kan de danske jernbaner først prale af, når infrastrukturen i havnene opgraderes, mener Railion.
Natali Braagaard
Foto:

Hvis vejene skal aflastes, er det meget uheldigt, at godstransport på bane til havne er så ringe stillet.

Tom Elmer Christensen
Sekretariatschef, Danske Havne
Fakta

Om grafen: 

Tallene er Railions samlede antal tons godsarbejde - det vil sige import, eksport, transit og indenlandske transporter.

Railion har ikke en udspecificeret opgørelse kun for national godstransport.


Kilde: Railion

Både maskineriet og hjulene kører for fuld skrue, når det gælder national godstransport på lastbil og skib. Værre ser det imidlertid ud for godstransport på bane, der ikke kan slutte sig til gruppen af godstransportører med stigende godsarbejde.

Kilde: Railion

Mangler brugbar infrastruktur
Når banen bliver sejlet agterud i forhold til godstransport på skib og lastbil, skyldes det ifølge Railions administrerende direktør Christian Thing infrastrukturen i havnene.

Dokumentation

Sagen kort:

Via trafikforliget fra efteråret og finansloven 2007 har De Radikale sammen med Dansk Folkeparti givet transportminister Flemming Hansen (K) bemyndigelse til at igangsætte en forsøgsordning med modulvogntog - loven (nr. 208) blev vedtaget af alle partierne med undtagelse af Enhedslisten den 5. marts 2007.

Men hvis regeringen ønsker at udvide forsøgsordningen, der som udgangspunkt har ti havnebyer som deltagere og i stedet inddrager 20 til 30 byer, så kræver De Radikale, at godstransporten på skinnerne bliver fremmet svarende til den forskel, som lastbiltransporten får med modulvogntogene.

Det skyldes en rapport, der forudser, at modulvogntogene vil gøre godstransporten på vej endnu billigere. De Radikale vil have sikkerhed for, at godstransporten på skinner bliver kompenseret, så der ikke glider endnu mere gods fra skinner til vej.


Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00