Debat

IDA: Befri DSB fra snærende bånd og detailstyring

Der brug for et langt mere frit og smidigt DSB, som selv må bestemme, hvordan de vil tiltrække kunderne. Det vil både gavne klimaet og samfundet som helhed, skriver Svend Poulsen og Aske Nydam Guldberg.

Det vil være forkert at fortsætte ti år mere på samme måde. Med den til rådighed værende kapacitet og de mange investeringer i nye signalsystemer, får vi øget kapacitet, som DSB skal have frihed til at udnytte, skriver Svend Poulsen og Aske Nydam Guldberg.
Det vil være forkert at fortsætte ti år mere på samme måde. Med den til rådighed værende kapacitet og de mange investeringer i nye signalsystemer, får vi øget kapacitet, som DSB skal have frihed til at udnytte, skriver Svend Poulsen og Aske Nydam Guldberg.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Aske Nydam Guldberg
Svend Poulsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen har meldt ud, at de ønsker at forlænge DSB’s kontrakt med ti år. Og det sker lige inden, EU’s vindue for tildeling af togtrafikken uden konkurrence lukker. Men hvad er baggrunden for, at man vil lave en sådan forlængelse?

IDA mener, at man står over for at forspilde chancen for, at lade DSB udvikle persontrafikken ved blot at fortsætte med en overreguleret trafik, som ikke til gavn for hverken passagerer eller klima.

Temadebat

Hvem skal drive fremtidens togdrift i Danmark?

Regeringen har varslet EU om, at den vil indgå en ny aftale med DSB om at stå for den danske jernbanedrift i ti år mere.

Men spørgsmålet er, om DSB er de rigtige til at drive togdrift i Danmark, eller om det ville være bedre med mere konkurrence?

Altinget Transport inviterer derfor til en temadebat om fremtidens jernbane i Danmark.

Om temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har du et vigtigt input til debatten og vil deltage? Kontakt Altingets debatredaktion på [email protected].

Hvis man vil fortsætte ”business as usual” med snærende bånd og med en detailstyring af DSB’s trafik baseret på visionsløse trafikfremskrivninger fra Transportstyrelsens side, siger IDA – ellers tak!

Det vil ikke være til gavn for hverken passagerer eller klima, hvis ikke DSB eller andre operatører pålægges at udvikle togproduktet til gavn for miljøet og vores samfund.

Grønne skinner

Den brændende platform er den grønne omstilling – 2025 er meget snart og 2030-målene for grøn omstilling bliver sværere og sværere at opnå, hvis ethvert potentiale ikke udnyttes.

I 2030 forventes transportsektoren at udlede 15 procent over niveauet i 1990. Derfor er det klart for enhver, at der skal sættes kraftigt ind med tiltag netop her.

Transportens andel af CO2-udledningen vil i fremtiden udgøre et stadig stigende problem. Vi er i den unikke situation, at lige om lidt står Danmark med et elektrificeret hovedbanenet, en gennemført fornyelse af signalsystemet, samtidig med at DSB er i fuld gang med indkøb og idriftsættelse af nyt togmateriel.

Den store dagsorden er, at der skal leveres langt flere passagerer i den kollektive transport og langt mere gods på bane

Svend Poulsen og Aske Nydam Guldberg
Hhv. formand, IDA Rail og næstformand IDA

Snart er vi i mål med milliardinvesteringerne i jernbanens infrastruktur. Derfor er det også nu, midt i en miljøkrise og energikrise, at vi skal udnytte de muligheder jernbanen giver for at nedbringe transportsektorens CO2-udledning.

Med en større udnyttelse vil vi også nedbringe investeringernes tilbagebetalingstider.

Den store dagsorden er, at der skal leveres langt flere passagerer i den kollektive transport og langt mere gods på bane.

Derfor er der brug for et langt mere frit og smidigt DSB, som i langt højere grad end i dag selv må bestemme, hvordan de vil tiltrække kunderne.

Det primære incitament i aftalen skal være at øge transportarbejdet. Det centrale spørgsmål bør derfor være, hvad der er godt for passagererne.

En komplet mobilitetspakke

DSB skal kunne tilbyde hele rejsen fra start til slut.

Og for at forfølge EU’s generelle mål om at flytte rejser fra fly til tog, er det nødvendigt også at kunne indgå samarbejdsaftaler med udenlandske operatører som Deutsche Bahn og Statens Järnvägar om at køre tog mellem storbyerne i Danmark og nabolandene.

Den grænseoverskridende trafik er vigtig for en bæredygtig udvikling af regionerne. Øresundsregionen er et fortsat fokuspunkt, hvor det er afgørende, at unge som ældre, studerende som arbejdende, nemt kan komme mellem bolig og arbejde.

Læs også

DSB skal have frihed til at levere en komplet mobilitetspakke fra start- til slutdestination. Se til Holland, hvor man for eksempel har pendlercykler, OV Fiets (cykler der låses op og fungerer med rejsekortet, placeret på alle stationer) og delebiler.

Det kunne også inkludere samkørsel og busser. Der skal ikke kun ses på transporten på de statslige banestrækninger, men på alle banestrækninger inklusive de regionale (private) baner, og der skal ses på sammenbindingen af kørslen mellem banerne, så transporttiden bliver minimal.

DSB kan fint være den store aktør, som kan nytænke togprodukterne til både pendlere og ferierejsende.

Fordelene er indlysende

Trafikstyrelsens fornemmeste opgave skal være at levere beslutningspapirer til politikerne om, hvor der skal investeres i øget infrastruktur, kapacitet, sidespor med mere på baggrund af tog-operatørernes behov.

Kun et helt nytænkt tiårigt mandat til DSB kan nedbringe CO2-udledningen og bremse trængslen på vejene tilstrækkeligt

Svend Poulsen og Aske Nydam Guldberg
Hhv. formand, IDA Rail og næstformand IDA

Altså, hvad togselskaberne kan løfte af passagerer og gods – og ikke som i dag, hvor det bliver, hvad systemet kan bære indenfor de eksisterende rammer.

Banedanmark skal derfor i meget højere grad have til opgave at projektudvikle med fokus på udviklingen af både person- og godstrafik, så jernbanens potentiale udnyttes til gavn for klimaet og en bæredygtig udvikling.

IDA mener, at fordelene med et friere DSB er indlysende. Det vil være forkert at fortsætte ti år mere på samme måde.

Der bliver plads til en markant forøgelse af persontrafikken og godstrafikken på jernbanen.

Kun et helt nytænkt tiårigt mandat til DSB kan nedbringe CO2-udledningen og bremse trængslen på vejene tilstrækkeligt. Der skal tages større markedsandele af den samlede trafikvækst, og dette skal der sættes politiske mål for.

Det vil være forkert at fortsætte ti år mere på samme måde. Med den til rådighed værende kapacitet og de mange investeringer i nye signalsystemer sammen med elektrificeringen, får vi øget kapacitet, som DSB skal have frihed til at udnytte.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Poulsen

Formand, IDA Rail
Stærkstrømsingeniør (Københavns Teknikum)

Aske Nydam Guldberg

Ingeniørkonsulent, Cowi, næstformand, IDA (orlov)
cand.polyt. i miljøteknologi (DTU 2014)

0:000:00