Debat

K: Transportpolitik er kommunernes kampplads

TRANSPORTDEBATTEN: Transportpolitik er en vigtig kampplads for kommunerne, men trafikinvesteringerne er ofte resultater af nationale studehandler, skriver Viborgs borgmester, Søren Pape Poulsen (K).
Foto: Viborg Kommune
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Pape Poulsen (K)
Borgmester, Viborg Kommune 

Jeg tror, transport og infrastruktur er noget af det, som i den grad kan optage kommunalpolitikere - især når der er infrastruktur, man ikke har.

Her kæmper kommuner mod og med hinanden alt efter det konkrete projekt.

Erhvervslivet presser kommunalpolitikerne og taler klart for den ene eller anden vejforbindelse, mens kommunerne presser videre på Folketinget.

Fakta
Transportdebatten på Altinget | Transport har til formål at fokusere og styrke den transportpolitiske og transportfaglige debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget | Transport derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for transportområdet.

Fra 1. november og en måned frem handler tredje udgave af Transportdebatten om den kommunale transportpolitik - både i forhold til kommunale barrierer for udvikling af transportpolitikken og transportvisionerne i landets byråde og blandt de nye byrådskandidater.

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Et eksempel fra min hverdag er kampen for en Hærvejsmotorvej.

Kort fortalt kan man bygge fire spor ned gennem Jylland for samme pris, som to spor koster for at udvide E45 i Østjylland. Derudover bliver der så en mindre belastning på E45, så borgere og erhvervsliv ikke skal holde i kø.

Vi har et stort erhvervsliv i denne del af landet, og vi har brug for, at varer og arbejdskraft kan komme let til og fra vore virksomheder.

Søren Pape Poulsen (K)
Borgmester

Det skulle man så tro var et argument, der gjorde indtryk, men sådan er det ikke i dansk transportpolitik.

Her gælder virkelig udsagnet om, at er der to ting, man ikke skal se, hvordan bliver lavet, så er det pølser og politik.

Vestjyske kommuner kæmper nogle sager om infrastruktur, de synes er vigtigere, og østjyderne kæmper for mere motorvej til det, de i forvejen har.

Så står vi lige midt i Jylland. Viborg Kommune og Ikast-Brande Kommune kæmper for Hærvejsmotorvejen i godt selskab med flere nordjyske og sydjyske kommuner.

Hvorfor kæmper vi? Vi har et stort erhvervsliv i denne del af landet, og vi har brug for, at varer og arbejdskraft kan komme let til og fra vore virksomheder.

Ligesom en nord/sydgående transportlinje er vigtig for eksport til det tyske og europæiske marked. Nogle steder i landet bygges motorveje og foretages infrastrukturelle investeringer, som man naturligvis kan sætte spørgsmålstegn ved.

Studehandler frem for fornuft
Sådan er det, men transportpolitik fastsættes ikke efter fornuft, men i studehandler og lobbyarbejde. Det er noget, nogle kommuner er rigtig gode til, og noget, alle kæmper for at blive endnu bedre til.

Vi er som kommuner fuldstændig afhængige af en ordentlig infrastruktur.

Jeg oplever nogle gange, at set fra København er vi i det midtjyske glade, når der investeres i Herning og det øvrige Vestjylland.

Men kære politikere på Borgen. Det er vi ikke i et midtjysk vækstområde, som Viborg er.

Har det så noget med kommunalpolitik at gøre? I høj grad. Borgerne og virksomheder forventer, at vi kæmper den lokale kamp for at styrke arbejdspladser og vækst.

Så det gør vi - og sådan er transportpolitik i en kommune til en kamp om de nationale investeringer. Og vi diskuterer infrastruktur helt vildt her i Viborg.

Så transportpolitik er i den grad også en del af en kommunal valgkamp, selvom der står motorvej på ønskesedlen.

I mit næste indlæg skal jeg nok tage den kommunale del af transportpolitikken op. For vi kan også selv gøre rigtig meget uden staten!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00