Ombudsmanden får nye beføjelser

KORT NYT: Aktindsigtsklager vedrørende KL og Danske Regioner kan nu rettes til Folketingets Ombudsmand.
Foto: colourbox.com

Når KL og Danske Regioner er kommet ind under den nye offentlighedslov, mener jeg også, at det skal være muligt at klage til ombudsmanden over dem. Min beslutning er således truffet for bl.a. på dette område at skabe harmoni mellem anvendelsesområderne for den nye offentlighedslov og ombudsmandsloven.

Jørgen Steen Sørensen
Folketingets Ombudsmand
Fakta
§ 3, stk. 1, nr. 3, i offentlighedsloven fastsætter, at loven bortset fra bestemmelserne i §§ 11 og 12 og §§ 15-17 finder anvendelse på al virksomhed, der udøves af KL og Danske Regioner. Det betyder, at lovens regler om aktindsigt og notatpligt finder anvendelse på KL og Danske Regioner.
 
Efter § 7, stk. 4, i ombudsmandsloven kan ombudsmanden bestemme, at selskaber, institutioner, foreninger mv., der ved lov eller administrativt helt eller delvis inddrages under de regler og principper, der gælder for den offentlige forvaltning, i samme omfang skal være omfattet af ombudsmandens virksomhed.

Kilde: Folketingets Ombudsmand
Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, har besluttet fremover at behandle aktindsigtsklager vedrørende KL og Danske Regioner. 
 
KL og Danske Regioner blev pr. 1. januar 2014 inddraget i den nye offentlighedslov. Det betyder, at disse nu er omfattet af reglerne om aktindsigt og notatpligt. 
 
"Når KL og Danske Regioner er kommet ind under den nye offentlighedslov, mener jeg også, at det skal være muligt at klage til ombudsmanden over dem. Min beslutning er således truffet for bl.a. på dette område at skabe harmoni mellem anvendelsesområderne for den nye offentlighedslov og ombudsmandsloven," siger Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.  
 
Ændringerne betyder blandt andet, at journalister kan klage til ombudsmanden over afslag på anmodninger om aktindsigt eller mangelfulde notater. 
 
 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Steen Sørensen

Højesteretsdommer, fhv. Folketingets Ombudsmand
cand.jur. (København Uni. 1990)

0:000:00