Privatbilisme eller kollektiv transport?

Hver tredje dansker mener, at det er vigtigere at bruge flere penge på privatbilismen og vejnettet end på jernbane og togdrift.

De borgerlige ledere er blevet mere orienteret i forhold til den kollektive transport, end deres vælgere egentlig er. Det kan blive et problem på længere sigt at føre projekterne igennem og måske i forhold til genvalg.

Johannes Andersen
Samfundsforsker ved Aalborg Universitet
Fakta
Det mener danskerne

1616 danskere blev spurgt

Hvor er det vigtigst, at der bliver brugt flere penge?

  • Til jernbane og togdrift (59,5 %)
  • Til privatbilisme og vejnettet (30,9 %)
  • Ved ikke (9,7 %)
  • Om A&B Analyses metode:

  • 1616 personer har deltaget i undersøgelsen.

  • A&B analyse har sammensat et Danmarks-panel, som de kalder for "mini Danmark".

  • Meningsmålingen er internetbaseret, men den tager højde for de usikkerheder, der er forbundet med nettet, så panelet fremstår som repræsentativt.


  • Kilde: A&B Analyse

    Til trods for at alle politikere er enige om, at der skal sprøjtes et tocifret milliardbeløb i skinnenettet og signalsystemet, så mener en stor del af befolkningen, at privatbilisme og vejnettet er vigtigere at bruge flere penge på.

    Hele 31 procent af danskerne mener, at det er vigtigst, at der bliver brugt flere penge på privatbilisme og vejnettet frem for togdrift og jernbanen. Det viser en meningsmåling A&B Analyse har foretaget for Altinget.

    Hos de tre borgerlige partier Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti er vælgerne splittet i spørgsmålet. Både blandt Det Konservative Folkepartis og Dansk Folkepartis vælgere er det over halvdelen, der mener, at det er vigtigere at bruge flest penge på privatbilisme og vejnettet i forhold til den kollektive trafik.

    Altinget logoTransport
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00