Debat

Professor: OECD's principper er relevante for OPP

TRANSPORTDEBATTEN: I forhold til OPP i transportsektoren kan alle parter med fordel kigge på erfaringerne hos OECD, skriver professor ved CBS, Carsten Greve.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvor skal transportministeren kigge hen for at få viden om offentlig-private partnerskaber (OPP)?

Transportministeren kan se på de principper for gode OPP-projekter, som OECD er kommet frem til.

Mange lande bruger OPP-løsninger i større infrastrukturprojekter i transportsektoren. Irland har gennemført 8 vejprojekter som OPP. Canada har bygget en "Sea-to-Sky" motorvej som et OPP-projekt.

Indiana i USA har en betalingsvej, som er gennemført som et OPP-projekt. Storbritannien har gang i lidt flere end 60 OPP-projekter ifølge Infrastructure UK. Ikke alle er gået godt, men de projekter, der er gennemført, kan vi lære af i Danmark.

Fakta
Transportdebatten på Altinget | Transport har til formål at fokusere og styrke den transportpolitiske og transportfaglige debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget | Transport derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for transportområdet.

Fra 1. oktober og en måned frem handler anden udgave af Transportdebatten om finansiering af infrastruktur.

BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected].

OECD har interesseret for udviklingen i OPP i lang tid. OECD har for nylig vedtaget 12 principper for styring af OPP-projekter. Det første princip kan sammenfattes under denne overskrift: Skab en klar, forudsigelig og legitim institutionel ramme for OPP-projekter, der bakkes op af kompetente og ressourcestærke myndigheder. Ofte er kritikken af OPP, at der ikke er viden og vejledning nok.

Eller at der ikke er tilstrækkelig med interessante projekter at gå i gang med. OECD siger, at et vigtigt element er at skabe en stabil lovgivningsramme om OPP.

Regeringer skal ikke tage beslutning om OPP, blot fordi det er på mode, eller fordi politikerne vil profilere sig.

Carsten Greve
Professor

En stabil institutionel ramme giver tryghed hos de, der skal planlægge. En stabil institutionel ramme giver også tryghed hos de, der skal investere i OPP-projekter.

OECD opfordrer til, at lande har en myndighed på området, der kan rådgive om OPP og levere sikker viden. OECD opfordrer også til, at en central OPP-enhed, det centrale budgetministerium (Finansministeriet) og revisionsenheden (Rigsrevisionen) har klare mandater og roller til at behandle OPP-projekter seriøst.

Value for money 
Et andet OECD-princip er, at beslutning om OPP skal begrundes i værdi for pengene ("value for money").

Regeringer skal ikke tage beslutning om OPP, blot fordi det er på mode, eller fordi politikerne vil profilere sig. OPP-projekter i transportsektoren skal bedømmes på, om de giver bedre transportløsninger for de investerede midler. Samtidig skal der være gennemsigtighed (transparens) i økonomien og finansieringen af OPP-projekter.

Hvis transportministeren skal øge antallet af OPP-projekter, skal ministeren sørge for, at der er udført grundige undersøgelser af risici.

Et tredje OECD-princip er, at budgetprocessen skal bruges til at skabe klarhed over, hvad der økonomisk er på spil for regeringen. Der skal være klare regler for, hvem der kan byde på OPP-projekter og hvornår.

EU har et initiativ om konkurrencepræget dialog. Der er mulighed for, at parterne kan komme i dialog, inden transportministeren skal træffe beslutning om et OPP-projekt.

Nogle gange er vi i Danmark usikre på, hvad et OPP-projekt i transportsektoren kan medføre. Vil det skabe større ulighed? Vil alle fordelene blive givet til den private sektor? Kan Transportministeriet overhovedet styre OPP-projekter på transportområdet? Er der overhovedet internationale projekter, der har relevans for Danmark?

I stedet for at dyrke usikkerheden, kan alle med interesse for OPP i transportsektoren fremover kigge på erfaringsopsamlingen hos OECD.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Greve

Institutleder, Institut for Organisation, CBS, professor, Institut for Organisation, CBS
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1992), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00