Røde partier flirter med forbud mod benzinbiler

BRÆNDSTOF: SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre vil have analyseret mulighederne for forbud mod benzin- og dieselbiler. ”Der er ingen tvivl om, at jeg ønsker, at det skal ske hurtigst muligt,” siger Enhedslistens Maria Reumert Gjerding. Venstre afviser. 

Med ny analyse vil fire partier i rød blok finde årstal for endeligt forbud mod benzinbiler. 
Med ny analyse vil fire partier i rød blok finde årstal for endeligt forbud mod benzinbiler. Foto: Dennis Lehmann/Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Der skal fuld fart på omstillingen til klimavenlige biler. Det mener rød blok minus Socialdemokratiet, der derfor vil analysere mulighederne for et fremtidigt forbud mod fossildrevne biler.

Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre har udarbejdet et beslutningsforslag, der falder, efter at salget af elbiler til privatpersoner i januar ramte det absolutte nulpunkt.

Med beslutningsforslaget til den omfattende analyse vil partierne samle brændstof til en hurtigere overgang til miljørigtig kørsel på de danske veje. Det blandt andet gennem et fastlagt årstal for et forbud mod salg af benzin- og dieselbiler. 

”På et tidspunkt er vi nødt til at sige, at vi slet ikke skal sælge de her biler længere,” siger klimaordfører for Enhedslisten, Maria Reumert Gjerding og fortsætter:

Det er kun et spørgsmål om tid. Alle ved, at transportsektoren går den vej, og jeg tror, at det giver god mening at fastsætte et tidspunkt.

Martin Lidegaard
Skatteordfører i Radikale Venstre

”Der er ingen tvivl om, at jeg ønsker, at det skal ske hurtigst muligt, men jeg vil gerne have en større viden om, hvornår det er realistisk at gøre det.”

De fire partier forventer, at analysen kan bidrage til en ny struktur for bilafgifter og en fastlagt dato for et forbud mod benzinbiler i det kommende energiforlig, der skal afløse det nuværende, som udløber i 2020.

Udspillet til det nye forlig skal ifølge regeringsgrundlaget fremlægges til efteråret.

”Vi håber, at det kan spille ind i det kommende energiforlig, så vi kan omlægge hele afgiftsstrukturen. Vi skal allerede nu sætte fuld fart på salget af de biler, som ikke skader klimaet,” siger enhedslistens Maria Reumert Gjerding, der er initiativtager til forslaget.

Inspiration i udlandet
I Danmarks nabolande har man allerede startet initiativer til udfasning af benzin- og dieselbiler. Blandt andet har den svenske klimaminister anbefalet EU at nedlægge forbud mod salg i 2030. Her mener skatteordfører i Radikale Venstre, Martin Lidegaard, at Danmark bør lade sig inspirere.

”Det er kun et spørgsmål om tid. Alle ved, at transportsektoren går den vej, og jeg tror, at det giver god mening at fastsætte et tidspunkt,” siger Martin Lidegaard.

Indtil da ønsker han et grønnere afgiftssystem. Han håber at kunne bevare det samlede afgiftsniveau som i dag, selvom man indretter systemet efter salg af flere klimavenlige biler.

”Som udgangspunkt bør den samlede bilpark beskattes på samme niveau som i dag. Men vi bør tage ved lære af Norge, der har et langt mere gennemført system, der tager hensyn til CO2-udledningen.”

Modstand i regeringen
I Venstre ser man anderledes kritisk på forslaget om en analyse. Transportordfører i Venstre, Kristian Pihl Lorentzen, ser hellere, at markedskræfterne skubber flere el- og brintdrevne biler på vejene.

”Vi ønsker ikke, at staten vedtager bombastiske virkemidler såsom total udfasning af fossile biler allerede i 2025 eller 2030,” skriver ordføreren i et mailsvar, hvor han samtidig fastslår, at man i Venstre ikke kan støtte forslaget.

Det skyldes blandt andet, at bilindustrien ifølge Kristian Pihl Lorentzen allerede er i gang med en naturlig omstilling til produktion af miljøvenlige biler.

”Som forslagsstillerne selv så rigtigt anfører, så er bilproducenter verden over glædeligvis i fuld gang med udvikling og markedsføring af grønne biler,” skriver han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Pihl Lorentzen

Fhv. MF (V), fhv. næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen, major
videregående officersuddannelse (Forsvarsakademiet og Hærens Officersskole 1990)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024