Røde partier stopper rabatordning til fjernbusser

KOMPENSATION: Fjernbusser skal ikke længere have statslig støtte til at yde rabat til børn, unge og seniorer på ruter mellem de større byer. Det er forskelsbehandling i forhold til den øvrige kollektive trafik, lyder det fra busvognmænd.

Studerende, pensionister og børn kan se frem til dyrere billetter, når de rejser med fjernbusser, medmindre rejsen går til og fra et af landets yderområder.
Studerende, pensionister og børn kan se frem til dyrere billetter, når de rejser med fjernbusser, medmindre rejsen går til og fra et af landets yderområder.Foto: Pressefoto
Kim Rosenkilde

Pensionister, studerende og børn kan meget vel se frem til at skulle betale mere for en billet med en fjernbus mellem landets større byer.

Det kan i hvert fald blive konsekvensen af en bekendtgørelse, Trafikstyrelsen har sendt i høring, som har til formål at målrette den statslige kompensation til busselskaber for rabatter til de pågældende grupper, så den kun gælder for rejser til og fra landets yderområder.

Bekendtgørelsen udmønter en beslutning truffet i kredsen af partier bag forliget om ’bedre og billigere kollektiv trafik’. Hensigten er, at styrke fjernbusdækningen for landets yderområder.

Dokumentation

Kompensation for sociale rabatter i fjernbusser

Siden 2009 har passagerer med fjernbus mulighed for de samme rabatter som i den øvrige kollektive trafik.

Pensionister: 25 procent rabat
Studerende: 25 procent rabat
Børn op til 15 år: 50 procent rabat
Op til to børn under 12 år: rejser gratis i følgeskab med en betalende voksen

Fjernbusselskaber, der har kontrakt med Trafikstyrelsen, er forpligtet til at give standardrabatterne. Som kompensation har de modtaget en delvis kompensation fra Trafikstyrelsen.

En rabat på 25 procent til en studerende har eksempelvis givet en kompensation til fjernbusselskabet på 12 procent, mens de resterende 13 procent er betalt af fjernbusselskabet selv.

En ny bekendtgørelse, der netop er sendt i høring lægger op til, at ovenstående rabatter fra 2019 kun skal gælde, hvis man som passager i fjernbussen rejser til eller fra et yderområde. 

I 2016 ydede Trafikstyrelsen ifølge Danske Busvognmænd kompensation på cirka 28 millioner kroner til fjernbuspassagerernes rabatter. Ifølge Trafikstyrelsen selv var tallet i 2017 dog kun 15,9 millioner kroner.

Efter Trafikstyrelsens forslag vil pensionister, studerende og børn fremadrettet alene kunne opnå rabat på rejser til eller fra følgende kommuner, der betragtes som yderområder:

Bornholm
Brønderslev
Faaborg-Midtfyn
Fanø
Frederikshavn
Guldborgsund
Haderslev
Holstebro
Hjørring
Jammerbugt
Langeland
Lemvig
Lolland
Læsø
Morsø
Norddjurs
Ringkøbing–Skjern
Samsø
Skive
Struer
Svendborg
Sønderborg
Thisted
Tønder
Varde
Vesthimmerlands
Vordingborg
Ærø
Aabenraa. 

Kilde: Danske Busvognmænd og Trafikstyrelsen


Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00