Debat

S og V i København: Sveriges plan om øget grænsekontrol er skæv og helt ude af proportioner

Det kommer med en høj pris, hvis den nye svenske regering som annonceret indfører ID-kontrol mellem Danmark og Sverige, skriver overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) og beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V).

I dag pendler 1.500 personer dagligt fra Danmark til Sverige for at arbejde, mens 15.000 pendler den anden vej. Her er transporttid en nøglefaktor, skriver Sophie Hæstorp Andersen (S) og Jens-Kristian Lütken (V).
I dag pendler 1.500 personer dagligt fra Danmark til Sverige for at arbejde, mens 15.000 pendler den anden vej. Her er transporttid en nøglefaktor, skriver Sophie Hæstorp Andersen (S) og Jens-Kristian Lütken (V).Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Sophie Hæstorp Andersen
Jens-Kristian Lütken
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det ser desværre ud til, at den nye svenske regering vil øge grænsekontrollen mellem Sverige og Danmark. Det står i regeringsgrundlaget, Tidöavtalet.

Senest i den forgangne uge har migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i et længere interview med den svenske avis Sydsvenskan understreget, at hun mener, at der er behov for ID-kontrol mellem Skåne og København. Det er den helt forkerte vej at gå.

Vi har ikke brug for yderligere grænsekontrol mellem vores to lande. Vi ser ikke flygtninge på vores respektive motorveje eller noget, der bare minder om den ekstraordinære situation, der førte til, at Sverige i 2016-2017 indførte ID-kontrol og det såkaldte transportøransvar, som mange sikkert husker fra togture til Malmø og retur.

Det kommer ikke uden store konsekvenser, og vi ved allerede hvilke fra vores samarbejde i Greater Copenhagen, som rummer 4,4 millioner mennesker i Sydsverige og Østdanmark fordelt på fire regioner og 85 kommuner.

ID-kontrollerne førte til enorme køer på perronen i Kastrup, aflyste tog, hobetal af frustrerede passagerer og forlængede rejsetider på op til en halv time til Malmø. Pendlertallene faldt, og ifølge en analyse fra det sydsvenske handelskammer medførte den øgede kontrol i 2016 et tab på 1,5 milliarder svenske kroner for Øresundsregionen.

Proportionerne for at indføre ID-kontrol er denne gang helt skæve

Sophie Hæstorp Andersen (S) og Jens-Kristian Lütken (V)
Hhv. overborgmester og beskæftigelses- og integrationsborgmester, Københavns Kommune

Ulemperne er langt større end fordelene

Greater Copenhagens egne beregninger viser, at for hver 1.000 ledige fra Skåne, som finder arbejde i Danmark, er den samfundsøkonomiske værdi for Øresundsregionen på 550 millioner svenske kroner om året.

Det betyder, at det økonomiske overskud ville være mere end 4,5 milliarder svenske kroner om året, hvis 40 procent af de personer, som i dag er ledige i Malmø, svarende til omkring 8.000 personer, bliver ansat her hos os i København eller andre steder på vores side af sundet.

I dag pendler 1.500 personer dagligt fra Danmark til Sverige for at arbejde, mens 15.000 pendler den anden vej. Rekruttering og fastholdelse af medarbejdere er en stor udfordring for både Københavns Kommune og for rigtig mange af vores virksomheder. Det gælder både inden for servicebranchen, sundhed- og plejesektoren og for højtuddannede specialister.

Vi har brug for arbejdskraften fra Sverige. Og der er især mange tusinde unge i Sydsverige, som går rundt uden job. For at vi kan lave de perfekte match, skal det være smidigt og attraktivt at bevæge sig over grænsen. Her vil transporttid være en nøglefaktor. Det skal ikke tage længere tid end nødvendigt. Og udsigten til yderligere to gange 30 minutter om dagen er uden tvivl for lang tid for mange mennesker.

Proportionerne for at indføre ID-kontrol er denne gang helt skæve. Og derfor vil vi i regi af Greater Copenhagen arbejde sammen med vores politiske kolleger og regionens virksomheder for at overbevise den nytiltrådte svenske regering om, at ulemperne ved at lægge en ekstra kontrol på grænseovergangen er langt højere end fordelene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Jens-Kristian Lütken

Beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, landsformand, Europabevægelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2015)

0:000:00