Debat

SF Hovedstaden: Vil vi betale for mobilitet i Hovedstaden?

DEBAT: Københavnerne bruger alt for lang tid på transport, og det bør vi lave om på, men spørgsmålet er, om vi vil betale for mobilitet, eller om vi kan finde en bedre løsning, skriver Jens Mandrup, gruppeformand SF Hovedstaden.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Mandrup
Gruppeformand for SF i Region Hovedstaden, formand for Miljø- og Trafikudvalget og medlem af bestyrelsen i Movia

Hovedstaden har en mobilitetsudfordring. Alt for mange timer bliver spildt i kø i vejene, på dårligt sammenhængende kollektiv trafik og på overfyldte cykelstier. Men hvad er løsningen? 

Betalingsring har tidligere været foreslået, men stødte på massiv modstand fra de københavnske forstæder, der oplevede, at deres borgere blev straffet. 

Road pricing dukker hele tiden op, men der er endnu ingen steder i verden, hvor man er bare i nærheden af at have et funktionsdygtigt road pricing system – og vil vi acceptere den form for massiv registrering af vores kørselsmønstre, som road pricing kræver?

Fakta
Deltag i debatten!

Samtidig kan man jo spørge sig, om Danmark skal være first mover på noget så komplekst som road pricing? 

Pendlere vælger pålidelighed
Måske er der simplere løsninger, såsom at belønne pendlere, der parkerer uden for Københavns centrum og tager den kollektive trafik det sidste stykke. Men hvem skal betale for det, og hvordan får vi pendlerne til at parkere bilen? 

Alt for mange timer bliver spildt i kø i vejene, på dårligt sammenhængende kollektiv trafik og på overfyldte cykelstier. 

Jens Mandrup
Gruppeformand, SF Hovedstaden

I den kollektive trafik er man vant til at betale per rejse, og på trods af hvad forskellige partier siger, er prisen ikke den største faktor, når man vælger transportform.

Pålidelighed, hyppighed og sammenhæng er det, pendlerne i den kollektive trafik går op i; men får de så, hvad de betaler for?

Eller hænger busserne fast i den almindelige trængsel? Der er i hvert fald ikke den store tvivl om, at mange kollektive pendlere er træt af aflyste og forsinkede busser og tog.

Der er utrolig mange spørgsmål, der endnu ikke er besvaret, og derfor er det nødvendigt at diskutere, hvad vi vil på mobilitetsområdet i Hovedstaden.

Den debat tager vi på onsdag 8. november klokken 16 hos Rambøll i Ørestaden. Her vil en række eksperter på området belyse trafikanternes betalingsvillighed, hvordan vi prissætter den kollektive transport og fordele og ulemper ved brugerbetalt transport generelt.

Efterfølgende er der politisk debat om mål og midler på transportområdet. For vi må og skal løse hovedstadens mobilitetsudfordring! 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Mandrup

Sekretariatschef, Transportøkonomisk forening, medlem af Hovedstadens Letbanes bestyrelse
cand.mag. i historie (Københavns Uni.)

0:000:00