Statsrevisorer retter sønderlemmende kritik mod Transportministeriet

KRITIK: Både Transportministeriets departement og Banedanmark får hård kritik for manglende styring af Signalprogrammet. Transportministeren tager kritikken alvorligt.

Foto: Colourbox.dk
Hjalte T. H. Kragesteen

Statsrevisorerne leverer meget hård kritik imod både Banedanmark og Transportministeriet for problemerne med Signalprogrammet.

Kritikken kommer på baggrund af en beretning fra Rigsrevisionen, som har undersøgt det forsinkede og fordyrede milliardprojekt.

Statsrevisorerne er kritiske over for, at Banedanmarks styring har været baseret på ”misvisende og ukorrekte oplysninger om programmets fremdrift og økonomi.” Og at Banedanmark ikke har haft et solidt grundlag for at vurdere sine tidsplaner. 

“Statsrevisorerne påtaler, at Banedanmark har haft en utilstrækkelig styring af Signalprogrammet,” lyder det.

Jeg vil bede Banedanmark om at orientere forligskredsen om status på projektet og dets fremdrift på månedlig basis.

Ole Birk Olesen (LA)
Transportminister

'Påtaler' er i den absolut høje ende af kritikskalaen hos Statsrevisorerne. 

I forhold til Transportministeriets departement, mener Statsrevisorerne, at det er “kritisabelt”, at man “ikke i tide har forholdt sig mere kritisk til Banedanmarks oplysninger om programmets fremdrift”.

Med Signalprogrammet besluttede et bredt flertal i Folketinget i 2009, at man skulle bruge 19 milliarder kroner på at udskifte signalerne på jernbanen. Men projektet har vist sig så problemfyldt, at Rigsrevisionen er gået ind i sagen. Det skete efter, at Banedanmark i efteråret 2016 meddelte, at Signalprogrammet bliver flere år forsinket. Og at projektet bliver langt dyrere end forventet. Ekstraregningen er pt. på 4,4 milliarder kroner. 

Kan komme flere problemer
Kritikken af departementet handler også om, at man siden efteråret 2014 har været klar over, at der var problemer, uden at man har grebet godt nok ind:

“Departementet (har) ikke i tilstrækkelig grad efterspurgt og sikret sig informationer, der underbyggede eller sandsynliggjorde Banedanmarks vurderinger af, at tidsplanen trods store forsinkelser stadig ville holde. Disse vurderinger viste sig efterfølgende at være urealistiske,” skriver Statsrevisorerne.

Statsrevisorerne vurderer også, at der sagtens kan opstå nye problemer fremadrettet:

“Statsrevisorerne skal pege på, at der fortsat er store risici for fordyrelse og forsinkelse af Signalprogrammet, hvilket nødvendiggør en stram styring af programmet,” lyder det. 

Ole Birk vil have månedlig orientering
Transportminister Ole Birk Olesen (LA) ser med alvor på kritikken fra Statsrevisorerne. Han varsler et skærpet tilsyn med Banedanmark fremadrettet.

”Der vil således blive gennemført en ekstern kvalitetssikring af tidsplaner og økonomi i den gennemførte replanlægning af signalprogrammet, og jeg vil bede Banedanmark om at orientere forligskredsen om status på projektet og dets fremdrift på månedlig basis,” siger transportminister Ole Birk Olesen i en pressemedelelse.

Han peger på, at Banedanmarks ledelse blev skiftet ud i 2016, og at det er den nuværende ledelse, der har gjort opmærksom på problemerne.

“Men det ændrer ikke på, at vi fra ministeriets side vil se på, om der er behov for yderligere at skærpe det løbende tilsyn med Banedanmark,” siger Ole Birk Olesen.

Dokumentation

Statsrevisorerenes kritik:

  • Statsrevisorerne kritiserer, at Signalprogrammet på nuværende tidspunkt er forsinket med op til 3 år og er blevet ca. 4,4 mia. kr. dyrere end forventet.
  • Statsrevisorerne påtaler, at Banedanmark har haft en utilstrækkelig styring af Signalprogrammet. Statsrevisorerne finder det kritisabelt, at Transportministeriets departement ikke i tide har forholdt sig mere kritisk til Banedanmarks oplysninger om programmets fremdrift.
  • Både Transportministeriets departement og Banedanmark har undervurderet kompleksiteten og opgaverne i Signalprogrammet. Statsrevisorerne skal pege på, at der fortsat er store risici for fordyrelse og forsinkelse af Signalprogrammet, hvilket nødvendiggør en stram styring af programmet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00