Transport kan bidrage væsentligt til CO2-mål

KLIMA: Ny analyse fra Dansk Energi viser, at transportområdet kan bidrage med over en tredjedel til regeringens resterende klimamål for 2020. Analysen foreslår dog en strategi, der introducerer 100.000 gas-baserede biler, og det får kritik fra Det Økologiske Råd.
Der mangler stadig seks procent CO2-reduktion i 2020, før regeringen kan opfylde sit klimamål. Også transporten skal bidrage, før det kan nås.
Der mangler stadig seks procent CO2-reduktion i 2020, før regeringen kan opfylde sit klimamål. Også transporten skal bidrage, før det kan nås.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Vi mener det er et problem med gas i så stor stil til den lette transport. Man vil måske kunne skyde genvej på kort sigt, men det kan faktisk godt vise sig at være en omvej på sigt.

Jeppe Juul
Trafik og energimedarbejder i Det Økologiske Råd
Fakta
Energiaftalen fra foråret 2012 forventes at reducere udledningen af drivhusgasser med 34 procent i 2020 i forhold til 1990. Klimaplanen skal vise, hvordan man kan nå de sidste 6 procentpoint. Det skal blandt andet ske med CO2-reduktion hos "bil, bønder og boliger".
Klimaplanen forventes fremlagt inden udgangen af 2012. Derefter skal der løbende træffes beslutning om, hvilke forslag i planen der skal gennemføres. Regeringen vil følge op med en klimalov efter engelsk forbillede. Den skal være med til at sikre, at vi når målsætningen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 40 procent i 2020.

Kilde: kemin.dk
Vejtransporten kan bidrage med over en tredjedel af den CO2-reduktion, som stadig udestår, før regeringen er i mål med sin klimaambition for 2020. Det viser en analyse foretaget af Dansk Energi.

Analysen er lavet for at understøtte den kronik (se linkboks), hvor en række aktører i og omkring transportsektoren mandag meldte sig klar til at bidrage med forslag til, hvordan netop transporten kan bidrage til regeringens klimaambition.

Og hovedbudskabet i analysen er klart: Ved at aktivere en bred palet af løsninger på transportområdet, så kan der reduceres op mod 1,46 millioner tons CO2 af de 4,1 millioner tons CO2, regeringen har som mål i 2020. Det svarer til godt en tredjedel af den reduktion af CO2-emissioner, som stadig udestår, efter energiaftalen blev indgået, før regeringen klimamål er nået.

Tre "stilleskruer"
I analysen inddeles virkemidlerne for CO2-reduktion i transportsektoren i tre kategorier eller "stilleskruer": effektiviseringer, iblanding af biobrændstoffer og alternative drivmidler.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00