Transport-omstilling kræver massive investeringer

EU: Kommissionens nye hvidbog indeholder flere ambitiøse anbefalinger til en bæredygtig omstilling af transportsektoren. Og det vil kræve massive investeringer fra medlemslandene, forudser EU-parlamentarikere.
En af de centrale anbefalinger i EU-Kommissionens nye transport-hvidbog er, at store dele af den europæiske gods- og passagertransport skal flyttes fra vej til jernbane og vandveje.
En af de centrale anbefalinger i EU-Kommissionens nye transport-hvidbog er, at store dele af den europæiske gods- og passagertransport skal flyttes fra vej til jernbane og vandveje.Foto: Colourbox
Anne Burlund

Jernbanenettet i Europa skal være gearet til en så ambitiøs omstilling, og det vil kræve investeringer i det transeuropæiske netværk.

Ole Christensen (S)
MEP
Det vil kræve massive investeringer, hvis EU-Kommissionens ambitiøse anbefalinger for en bæredygtig transportsektor skal blive til virkelighed. Det forudser EU-parlamentarikere fra S og V, der begge tager godt imod transport-hvidbogen, der blev fremlagt mandag.

Et af de centrale mål i hvidbogen er, at 50 pct. af passagerbefordringen mellem byer og godstransporten over mellemlange afstande senest i 2050 skal flyttes fra vej til jernbane og vandveje. Og en sådan omstilling vil, ifølge to parlamentarikere, kræve massive investeringer:

"Der skal forskes i nye teknologier og investeres massivt i jernbanenettet, så det giver mening at flytte gods og passagerer. Jernbanenettet i Europa skal være gearet til en så ambitiøs omstilling, og det vil kræve investeringer i det transeuropæiske netværk - jeg har hørt tale om 500 mia. euro," siger den socialdemokratiske transport-ordfører i EU-Parlamentet, Ole Christensen.

Ifølge Ole Christensen er det bare om at komme i gang med investeringerne, da det vil gavne både vækst og beskæftigelse - og så må man finde midlerne i EU's centralbank og via medlemslandene, mener han.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00