Debat

SLD: Ny kommissær skal levere grøn omstilling på transportområdet

DEBAT: EU's nye transportkommissær skal bringe vejpakken i mål og levere på den grønne omstilling, skriver Jesper Kronborg, der er branchedirektør hos transportforeningen SLD.

Jesper Kronborg opfordrer til ro og stabilitet omkring de fælleseuropæiske regler.
Jesper Kronborg opfordrer til ro og stabilitet omkring de fælleseuropæiske regler.Foto: Pressefoto
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Kronborg
Branchedirektør hos SLD

1. november tiltræder EU's nye Kommission med den tyske Ursula von der Leyen i spidsen. Det bliver en kommission med et historisk antal kvinder og med den danske Margrethe Vestager på en central toppost.

Blandt de nye kommissærer finder vi den rumænske socialdemokrat Rovana Plumb, der er nomineret til posten som transportkommissær.

Hun kommer med en baggrund som blandt andet transportminister og miljø- og klimaminister for sit hjemland.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Stigende pres fra befolkningen
Foran den nye kommissær ligger der allerede en lang række svære opgaver, som får afgørende betydning for den europæiske transportbranche.

Det nye Europa-Parlament overvejer lige nu, om "vejpakken" skal genåbnes for forhandlinger, samtidig med at EU's politikere oplever et stigende pres fra befolkningen om at tackle klimaudfordringerne.

De danske transport- og logistikvirksomheder spiller internationalt set en betydelig rolle, der rækker langt ud over, hvad Danmarks størrelse normalt ville tilsige.

Jesper Kronborg
Branchedirektør for SLD

Rovana Plumb får derfor brug for sin lange baggrund som minister, hvis hun skal sikre reelle resultater på transportområdet.

Som østeuropæisk socialdemokrat bliver det spændende at se, hvordan kommissæren vælger at tilgå vejpakken, som allerede nu har skabt stor splid mellem de europæiske medlemslande.

Ensartede regler er en forudsætning for vækst
For SLD er det vigtigt, at der bliver skabt ro og stabilitet omkring de fælleseuropæiske regler. Ensartede regler på tværs af grænserne er ganske enkelt en forudsætning for vækst i branchen, da de skaber forudsigelighed og lige konkurrencevilkår for alle.

De danske transport- og logistikvirksomheder spiller internationalt set en betydelig rolle, der rækker langt ud over, hvad Danmarks størrelse normalt ville tilsige.

Når vi i Danmark er konkurrencedygtige internationalt set, skyldes det i høj grad en kombination af faglig dygtighed og et stærkt omkostningsfokus.

En dansk kernestyrke er evnen til at planlægge komplicerede transport- og logistikopgaver, hvoraf mange slet ikke berører Danmark, ganske enkelt fordi danske speditører er blandt de bedste i verden.

Det er afgørende, at den danske styrkeposition på de internationale markeder fastholdes og udbygges, hvis branchens vækstvilkår skal sikres fremover.

Det forventes, at EU følger trop på klimamål
EU bør derfor have fokus på, at de fælles regler er enkle og kan forstås, og at de overholdes i virkelighedens verden.

Indviklede og alt for detaljerede regler medfører betydelige omkostninger til unødig administration og kan ødelægge mulighederne for at tilrettelægge effektive transporter, der er omkostningsbevidste og miljørigtige.

Vi håber, at den nye kommissær respekterer det kompromis, som Europa-Parlamentet og -rådet indgik i sidste valgperiode.

Selvom dele af vejpakken sagtens kan forbedres, har transportområdet ikke tid til flere langtrukne forhandlinger og den usikkerhed, der følger med.

På klimaområdet venter der også mange svære opgaver. De nordiske lande, herunder Danmark, har allerede fremlagt ambitiøse klimamål, og det forventes, at EU følger trop.

Læs også

Rammer skal understøtte reel grøn omstilling
Hos SLD er vi parate til at bidrage aktivt til den grønne omstilling, og selvom Danmark kan meget alene, kan de afgørende resultater kun skabes på tværs af Europa.

Transportområdet er en central faktor for vores virksomheder og vækst og en tilsvarende vigtig komponent for klimadagsordenen.

Derfor er det vigtigt, at en ny transportkommissær får skabt de rammer, der kan understøtte en reel grøn omstilling, og som gør det muligt for transportvirksomheder i hele Europa at udnytte den teknologi, vi har i dag.

Med en baggrund som klimaminister håber vi, at Rovana Plumb kan drage nytte af sin tidligere erfaring og få skabt en grønnere transportbranche.

SLD ser i hvert fald frem til at følge og bidrage til kommissærens arbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Kronborg

Branchedirektør, Dansk Erhverv Transport
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2007)

0:000:00