Usikkerhed om ansvar for bekæmpelse af mørketal

NYHED: Hverken Indenrigs- og Sundhedsministeriet eller Sundhedsstyrelsen mener, at de lige nu har aktivt del i mørketalsbekæmpelsen. Det undrer imidlertid samarbejdspartneren Vejdirektoratet.
Rikke Schielder Jørgensen
Fakta

Statistikken baserer sig i dag alene på indberetninger fra politiet. Denne skal udvides til at omfatte alle tilskadekomne fra trafikulykker, som har været omkring skadestuen. Oplysningerne skal stadfæstes på skadestuen og kobles til den nuværende ulykkesstatistik via Sundhedsstyrelsens Landspatientregister, LPR. På denne måde kan man nedbringe antallet af mørketal - især i forhold til fodgængere og cyklister, der ikke registreres i den officielle statistik i dag.

For at få fuldt udbytte af de lokalt registrerede informationer, f.eks. koordinater og andre stedoplysninger, kræves der en tilpasning af LPR. Denne skal være baseret på et fælles datagrundlag samt udveksling og sammenkobling af data.

Hvem har ansvaret?
I Færdselssikkerhedskommissionens anbefalinger står, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet har ansvaret for den udvidede ulykkesstatistik på skadestuerne, men i ministeriet henviser de til Sundhedsstyrelsen. Her mener man dog ikke, at man i øjeblikket har aktiv del i foretagendet.

Denne udmelding undrer Vejdirektoratet, fordi de samarbejder med en gruppe fra netop Sundhedsstyrelsen om at få stadfæstelsen af skadestuedata etableret.


Kilde: Færdselssikkerhedskommissionens anbefalinger

Færdelssikkerhedskommissionen giver i sin rapport fra foråret anbefalinger om, hvordan mørketallene kan kommes til livs. Det skal ske ved at koble data fra politiet med data fra skadestuerne.

I dag er det nemlig kun politiets indberetninger, som registreres i forbindelse med trafikulykker.

I rapporten står også, hvem der er ansvarlig for at løse opgaven. I dette tilfælde er det Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00