Vælgerne støtter finansiering af togfond

MÅLING: 70 procent af vælgerne bakker op om regeringens forslag om at øge oliebeskatningen for at bruge det på infrastruktur. De er dog splittede om, hvorvidt pengene skal bruges på bedre forhold for biler eller tog.
Regeringens planer om at øge beskatningen i Nordsøen kommer, efter at et årelangt eftersyn af de gældende skatteregler er blevet gennemført.
Regeringens planer om at øge beskatningen i Nordsøen kommer, efter at et årelangt eftersyn af de gældende skatteregler er blevet gennemført.
Michael Hjøllund

De fleste danskere har en opfattelse af, at nordsøolien er noget særligt. Det er enestående og derfor noget, som bør komme os alle sammen til gode.

Johannes Andersen
Valgforsker på Aalborg Universitet
Fakta

Sagen kort

Regeringen har på baggrund af Nordsøudvalgets rapport foreslået at ændre beskatningsreglerne for olieselskaberne i Nordsøen. Det giver staten 27,5 milliarder kroner. I den forbindelse har regeringen besluttet at øremærke pengene til investeringer i kollektiv trafik. Det sker ved at etablere Togfonden DK.

Regeringen foreslår, at midlerne skal bruges til at realisere timemodelen, der sikrer, at transporttiden mellem Danmarks største byer - København-Odense-Aarhus-Aalborg - bliver én time.

Mere end to ud af tre vælgere støtter regeringens planer om massive investeringer i infrastruktur på baggrund af øget beskatning af olien fra Nordsøen.

Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk. Af målingen fremgår det, at godt 70 procent af vælgerne er klar til at øge Nordsø-beskatningen for at bruge pengene til den kollektive trafik eller vejnettet.

Valgforsker ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen, forklarer den brede opbakning med, at olien i Nordsøen har en særlig plads blandt danskerne.

"De fleste danskere har en opfattelse af, at nordsøolien er noget særligt. Det er enestående og derfor noget, som bør komme os alle sammen til gode," vurderer han.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt

Regeringen vil over en årrække hæve beskatningen af selskaber i Nordsøen med 27,5 milliarder kroner og bruge pengene på at forbedre den kollektive trafik. Hvilket af følgende udsagn er du mest enig i? (kun et kryds)

1) Det er en god idé at hæve beskatningen i Nordsøen for at forbedre den kollektive trafik
2) Det er en god idé at hæve beskatningen i Nordsøen, men pengene bør i højere grad bruges på vejnettet
3) Det er en dårlig ide at hæve beskatningen i Nordsøen
4) Ved ikke

I besvarelsen deltog 1023 repræsentativt udvalgte danskere.

Resultater fra meningsmålingen

 SvarProcent 
 Det er en god idé at øge beskatningen i Nordsøen for at  forbedre den kollektive trafik 40,9
 Det er en god idé at øge beskatningen i Nordsøen, men pengene bør bruges på vejnettet 29,3
 Det er en dårlig idé at øge beskatningen i Nordsøen 18,1
 Ved ikke 11,7

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00