Splittelse hos lønmodtagerne: Regionerne og LO-forbund indgår aftale

OK18: LO-forbund har sagt ja til en overenskomstaftale med regionerne, mens både FTF og Akademikerne har sagt nej.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Natten til onsdag lykkedes det at lande en overenskomstaftale på det regionale område mellem Danske Regioner og de forbund, som hører under LO. Samme aftale har både FTF og Akademikerne i nat afvist at skrive under på.

FOA-formand Dennis Kristensen, der de seneste måneder har forhandlet intensivt for de kommunalt og regionalt ansatte for at få en aftale på plads, glæder sig over nattens forlig:

"Vi er særdeles tilfredse med forliget, der sikrer generelle lønstigninger til alle på 6,81 procent i perioden. Mange vil få endnu mere via organisationspuljer og puljer til ligeløn og lavtløn,” siger Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.

"Vi kan sætte flueben ved vores krav. Derudover har vi fået afskaffet det helt uretfærdige privatlønsværn og dermed sikret, at offentligt ansattes løn fremover følger lønnen for private kolleger. Det er en entydig sejr for dansk fagbevægelse og for vores medlemmer,” fortsætter han.

Lønmodtagere delt i to
Aftalen indeholder blandt andet en lønramme på 8,1 procent og generelle lønstigninger på 6,1 procent, og den dækker cirka 40.000 ud af 120.000 ansatte i regionerne.

Også Anders Kühnau, der er chefforhandler på de regionale arbejdsgiveres side, er tilfreds med, at det langt om længe lykkedes at lande en aftale.

”Vi sikrer en mærkbar lønstigning for de medarbejdere, der er omfattet af aftalen, ro om spisepausen, en række forbedrede barselsvilkår samt en ny ferieaftale. Medarbejderne i regionerne knokler, og det vil vi meget gerne anerkende med forbedrede vilkår,” siger Anders Kühnau i en pressemeddelelse.

Men mens LO-forbundene (se boks til højre) nu har landet en aftale, har FTF og Akademikerne afvist at gå med i overenskomstaftalen på regionernes område. Dog har en enkelt FTF-organisation, Dansk Socialrådgiverforening, valgt at skrive under på aftalen.

Dermed står blandt andre sygeplejersker og læger uden for aftalen. Det sker hovedsageligt, fordi der i aftalen ikke er skrevet betalt spisepause ind.

Skuffelse over LO-forbund
Indtil i nat har lønmodtagerne ellers stået tæt sammen i forhandlingerne på tværs af faggrupper og på tværs af kommuner, regioner og stat.

Og der var da heller ikke rosende ord fra chefforhandler for de regionalt ansatte, Grete Christensen, til FOA-formand Dennis Kristensen, der er en del af LO-gruppen, da hun forlod forhandlingerne tidligere på natten:

”Jeg synes, at han (Dennis Kristensen, red.) tidligere har været meget klar om, at vi gik ind sammen og gik ud sammen. Han har talt meget ind i fællesskabet. Lige nu og her tyder det på, at det ikke betyder så meget,” sagde Grete Christensen natten til onsdag til TV 2, da hun forlod Forligsinstitutionen.

Håber aftale kan bane vejen
FOA-formand Dennis Kristensen fortæller dog, at han håber på, at nattens aftale kan være med til at sætte skub i resten af overenskomstforhandlingerne

"Vi håber, at forliget kan bane vejen for en løsning for alle. På regionernes område er der ikke et problem med lærernes arbejdstid, og både FOA og samtlige OAO-K organisationer (Offentligt Ansattes Organisationer på det kommunale og regionale område, red.) understreger kraftigt, at de bakker op om lærernes ret til en forhandlet arbejdstidsaftale."

Også Anders Kühnau håber, at aftalen med LO-forbundene kan føre til aftale på resten af det kommunale område.

”Regionerne og LO-forbundene har vist vejen – nu skal resten med. Det er så lidt, der skiller os ad, så der er simpelthen ingen grund til at kaste landets hospitaler og sygehuse ud i en konflikt,” siger Anders Kühnau.

Ifølge TV 2 fortsætter forhandlingerne på det kommunale område onsdag klokken 10 i Forligsinstitutionen, mens statens forhandlere er indkaldt til klokken 13.

Læs også

Dokumentation

Hovedpunkterne i aftalen mellem Danske Regioner og LO-forbundene

- En lønramme på 8,1% over tre år – herunder generelle lønstigninger på 6,1 procent og forventet udmøntning fra reguleringsordningen på 0,71 procent

- Midler til de enkelte organisationers forhandlinger på 0,35 procent

- Puljer til særlige formål og prioriterede grupper med mere på 0,34 procent

- En reguleringsordning, der ikke længere indeholder et såkaldt privatlønsværn, men sikrer en tilnærmelsesvis parallel lønudvikling med det private arbejdsmarked

- En betryggelse om den betalte spisepause

- En række forbedringer vedrørende barsel med mere

- En ny aftale om ferie

- Et projekt med fokus på arbejdsmiljøet

Aftalen dækker 

På det regionale område dækker OAO-K, der består af følgende:

  • HK Kommunal
  • 3F - Fagligt Fælles Forbund
  • Socialpædagogerne
  • Dansk Metal
  • Dansk Socialrådgiverforening
  • Dansk EL-Forbund
  • Teknisk Landsforbund
  • Fødevareforbundet NNF
  • Blik- og Rørarbejderforbundet
  • Malerforbundet
  • Serviceforbundet 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

0:000:00