Tesfaye gøder jorden for udspil: "De fleste kommer til at hade mig"

Regeringen har sat en "gryderet" over ilden, der skal ruske rundt i uddannelsesstrukturerne, varslede børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, da han gæstede VUC-årsmødet. 

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Der er forandringer på vej for ungdomsuddannelserne.

Sådan lød løftet – eller advarslen – fra undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), da han torsdag 18. april gæstede VUC-årsmødet 2024.

"Der kommer til at ske noget, og de fleste kommer til at hade mig, for der bliver virkelig rusket rundt i strukturerne," sagde han. 

I minutterne efter var der musestille i salen på Hotel Nyborg Strand. Den ellers livligt talende forsamling af skoledirektører og andre uddannelsesfolk lyttede nøje til både ministerens ord og dét, der blev sagt mellem linjerne.

Der er en masse unge, der ikke har lyst til at vælge mellem bøger og værktøj. Det kan jeg sådan set godt forstå

Mattias Tesfaye (S)
Undervisningsminister

Mattias Tesfaye fortalte, at regeringen overvejer at lave en ny ungdomsuddannelse, som bygger på elementer fra fire eksisterende uddannelsestilbud:

"Vi kigger på 10. klasse, hf, eux og hhx. Hvis vi putter alt det ned i en gryde, så må vi se, hvad der kommer op af gryden," sagde han. 

Hhx er højere handelseksamen, mens eux er en kombineret erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse. 

Ændre formålsparagraffen

Baggrunden for regeringens planer er et ønske om at tilbyde et alternativ til gymnasiet til de unge, som ikke er klar til at træffe et endeligt uddannelsesvalg efter grundskolen, men finder gymnasiet for bogligt.

"Der er en masse unge, der ikke har lyst til at vælge mellem bøger og værktøj, og det kan jeg sådan set godt forstå," sagde Tesfaye.

Uddannelsen skal give adgang til erhvervsuddannelser og professionsuddannelser – og med en overbygning også universitetsuddannelser.

Læs også

Reformkommissionen præsenterede i maj sidste år en række anbefalinger til at forbedre ungdomsuddannelserne.

Her anbefalede eksperterne blandt andet at nedlægge 10. klasse og etablere en ny ungdomsuddannelse, en såkaldt hpx, som det nye, praktiske alternativ til at gå i gymnasiet efter grundskolen.

Ministeren slog fast, at selvom regeringen er inspireret af Reformkommissionens forslag om hpx, så bliver udspillet anderledes på en række områder:

"Det bliver ikke helt det samme som den hpx, Reformkommissionen præsenterede, blandt andet på grund af efterskolerne," sagde han.

Han nævnte blandt andet muligheden for at ændre formålsparagraffen for hf, så hf også skal forberede til en erhvervsuddannelse.

Mattias Tesfaye på scenen på VUC-årsmødet torsdag 18. april i samtale med formand for Danske HF & VUC, Pernille Brøndum, og den nyvalgte formand for bestyrelsesforeningen, Birgit
Lise Andersen.
Mattias Tesfaye på scenen på VUC-årsmødet torsdag 18. april i samtale med formand for Danske HF & VUC, Pernille Brøndum, og den nyvalgte formand for bestyrelsesforeningen, Birgit Lise Andersen. Foto: Josephine Hald Pedersen / Danske HF og VUC

Tesfayes melding fik formand for Danske HF og VUC, Pernille Brøndum, til at spidse ører:

"Jeg er glad for at mærke, at ministeren både kommer med anerkendelse og viden om, hvad vi kan, både på hf og VUC," siger hun.

"Min bekymring går på, at jeg ikke tror, det er så let at flytte rundt på pædagogiske miljøer, men vi ser frem til at fortsætte dialogen."

Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne, hæfter sig ved, at ministeren fra scenen fremhævede hhx som et godt og relevant tilbud:

"Derudover er det svært at sige noget direkte om, hvad vi mener, før vi ved mere om, hvad det præcis er for nogle tanker, ministeren går med – men vi har en klar forventning om, at hhx også fremover vil være en treårig gymnasial uddannelse, som har samme adgangskrav og giver adgang til det samme som de øvrige treårige gymnasiale uddannelser," siger han.

En af knasterne er, at hvis du tager hf og putter ned i gryden, hvad er der så tilbage?

Mattias Tesfaye (S)
Undervisningsminister

Slagteriarbejderne i Ringsted

Fra scenen i Nyborg kom ministeren også ind på vigtigheden af ikke at skabe så mange konkurrerende uddannelsestilbud, at økonomien ikke kan hænge sammen.

"Hvis vi bare planter et nyt træ i landskabet, så smører vi bare smørret endnu tyndere ud, især i de dele af landet, hvor demografien slår igennem, og antallet af unge er i frit fald," sagde Mattias Tesfaye.

I samme ombæring forsikrede han de fremmødte repræsentanter for hf og VUC om, at han er opmærksom på, at en reform af ungdomsuddannelserne vil få konsekvenser for de voksen- og efteruddannelsestilbud, der drives af VUC.

"En af knasterne er, at hvis du tager hf og putter ned i gryden, hvad er der så tilbage? Hvad har vi så at tilbyde de 1.200 slagteriarbejdere i Ringsted?," sagde ministeren og fortsatte:

"Vi kommer ikke til at lave en ny ungdomsuddannelse og så lade nogle voksenuddannelser hænge og flagre i urealistiske økonomiske rammer. Det skal håndteres samtidig."

Ministeren lovede et udspil i 2024 uden at komme tidspunktet nærmere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Brøndum

Rektor, Nordvestsjællands HF & VUC
cand.mag (Københavns Uni. 1994)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Birgit Lise Andersen

Bestyrelsesformand, Danske HF & VUC, bestyrelser, rådgivning, netværk
MPA (CBS, 2017), diplom ledelse og organisationsudvikling (KLEO 2002), lærer (Emdrupborg Seminarium, 1986)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024