11 organisationer går sammen om grøn investeringsstrategi

INVESTERING: Forud for torsdagens energitopmøde har Lars Christian Lilleholt (V) samlet organisationer som OECD og Verdensbanken for at komme med inspiration til politikerne. De kalder på mere internationalt samarbejde om investeringer.

Ikke kun Ørsted har haft gang i forberedelserne til Clean Energy Minesterial. Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) har sammen med 150 gæster fra stater, virksomheder og organisationer lavet et kommuniké, som han vil tage med til topmøde torsdag.
Ikke kun Ørsted har haft gang i forberedelserne til Clean Energy Minesterial. Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) har sammen med 150 gæster fra stater, virksomheder og organisationer lavet et kommuniké, som han vil tage med til topmøde torsdag.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Kaasgaard

Den største energiuge i Danmark siden klimatopmødet i 2009 er i gang.

Faktisk kalder energiminister Lars Christian Lilleholt (V) det for det største energimøde i verden i 2018, når repræsentanter fra G20-landene samt de nordiske lande torsdag mødes i regi af CEM (Clean Energy Ministerial) i København.

Landene her dækker over 90 procent af de private investeringer i grøn teknologi. Det passer glimrende med den danske regerings hovedprioritet ved det niende årlige CEM-møde – nemlig at forbedre vilkårene for private grønne investeringer.

"Hvis vi skal opnå regeringens mål om en energieksport på over 140 milliarder kroner i 2030, må Danmark gå forrest og søge indflydelse gennem CEM. Med så mange beslutningstagere i København får vi enorme muligheder for at præge den globale energipolitiske dagsorden og fremme danske styrkepositioner," siger Lars Christian Lilleholt.

Det er hele tankesættet bag CEM, at vi skal lære af og inspirere hinanden. Hvis den store klimaudfordring, verden står over for, skal løses, kræver det udveksling af erfaring på tværs af lande.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Hvilken retning vil du gerne påvirke den globale dagsorden i?

"Der har manglet svar på, hvordan vi skal finansiere investeringer i grøn energi. Det svar er Danmark nu med til at give: Vi skal gøre afstanden mellem pengene og projekterne mindre, så vi fremmer lysten til at investere."

Opbakning fra verdens organisationer
For at skabe de optimale forudsætninger inden topmødet torsdag, havde Lilleholt og hans ministerie inviteret virksomheder, fonde og organisationer fra hele verden til investeringsforum på første hele dag i den uge, der har fået titlen Nordic Clean Energy Week.

Her kunne erhvervsfolk og pengemænd komme med input til politikerne om, hvad de gerne vil have ændret eller forbedret i relation til offentlig-privat samarbejde på det grønne område.

Resultatet blev et papir, hvor en række organisationer (herunder Verdensbanken, OECD og statsministerens klimapartnerskab P4G) sammen med Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet bakker op om en udtalelse i otte punkter (se faktaboks).

Det papir vil Lars Christian Lilleholt tage under armen og præsentere, når han mødes med spidserne på torsdagens CEM-møde, hvor blandt andet en stribe energiministre deltager.

"Jeg håber, landene vil tage positivt imod initiativet, når jeg bringer det op på CEM-mødet. Forudsætningen for at nå vores mål i forhold til Paris-aftalen og frem mod 2030 er, at der skabes rammer og muligheder for private aktører," sagde ministeren til pressen ved præsentationen af papiret.

Blandt de mere konkrete af de otte punkter bekræfter organisationerne behovet for øget internationalt samarbejde for at skaffe investeringer, ligesom de forpligter sig til at bidrage aktivt til fora som netop CEM og P4G.

Opfordring fra Hedegaard
Efter tirsdagens investeringsforum kunne deltagerne i det tilstødende lokale høre fire forskellige investeringsfonde komme med deres syn på, hvordan det grønne investeringsklima har det.

Efterfølgende samlede tidligere klimakommissær og nuværende formand for Concito op med følgende ord:

"Vi har brug for, at den offentlige sektor spiller en rolle i investeringer. Men det er paradoksalt, hvis det offentlige tænker lige så kortsigtet og risikoforskrækket som den private sektor. Vi skal have forklaret borgerne, at det er nødvendigt at tage risici, og at der ikke er 100 procent succesrate."

Hun kom også med en opfordring til sine tidligere kolleger i politik.

"Når politikerne laver store aftaler, vækstpakker og infrastrukturprojekter, skal de være bevidste om Paris-aftalen og verdensmålene, og at det betyder noget," sagde Hedegaard og opfordrede alle verdens politikere til at sigte efter 2050 snarere end 2030.

Travl uge for Lilleholt
Selv om de fleste ord fra dansk side op til Nordic Clean Energy Week fødes ind i fortællingen om, hvordan danske styrkepositioner skal udnyttes og udbredes, er ministeren også klar til at lære af sine udenlandske gæster.

"Det er hele tankesættet bag CEM, at vi skal lære af og inspirere hinanden. Hvis den store klimaudfordring, verden står over for, skal løses, kræver det udveksling af erfaring på tværs af lande," siger Lars Christian Lilleholt til Altinget.

Han og regeringen er i de forgangne måneder blev kritiseret af både oppositionen og grønne organisationer for ikke at være ambitiøse nok på den grønne dagsorden og for at svigte Danmarks internationale lederrolle – senest i sidste uge

Lilleholt giver dog ikke meget for kritikken.

"Det er jeg lodret uenig i. Jeg vil gerne vise resten af verden, at Danmark fortsat har den grønne førertrøje. Jeg kan ikke genkende det billede, der bliver tegnet," siger Lars Christian Lilleholt og fortsætter:

"Jeg tager det stille og roligt. En opposition har friere spil end os, der ikke bare kan snakke om det, men også skal gennemføre det, vi står for."

I denne uge har den danske minister altså chancen for at vise internationalt lederskab. Nordic Clean Energy Week falder imidlertid sammen med forhandlingerne om et nyt dansk energiforlig. Ministeren forsikrer, at der er tid til begge dele.

"Jeg får travlt med både energiforhandlinger, CEM-møde og Mission Innovation-møde i den kommende uge. Heldigvis har døgnet mange timer, så jeg skal nok klare det," siger Lars Christian Lilleholt.

Dokumentation

Sammen med Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet bakker 11 organisationer op om et fælles kommuniké om investering og finansiering af grøn energi:

  • Den Europæiske Investeringsbank
  • Det Internationale Energiagentur (IEA)
  • International Partnership for Energy Efficiency Cooperation (IPEEC)
  • International Renewable Energy Agency (IRENA)
  • Institutional Investors Group for Climate Change (IIGCC)
  • Global Green Growth Institute (GGGI)
  • OECD
  • 8 P4G – Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030
  • UNDP
  • Principles for Responsible Investment (PRI)
  • Verdensbanken

Læs Kommunikéet her (engelsk).


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00