Bredt flertal kræver mere kontrol ved EU's grænser

GRÆNSER: Justitsminister Karen Hækkerup (S) har bedt om et personligt møde med den italienske justitsminister. Det kommer i kølvandet på EU-formandskabets tiltag om at styrke EU's ydre grænser. Og der var enighed i Europaudvalget om at sikre, at fingeraftryk rent faktisk bliver indsamlet hos båd-flygtninge (se TV-uddrag i bunden af artiklen).

Toke Gade Crone Kristiansen

Når justitsminister Karen Hækkerup senere på ugen mødes med sine europæiske kollegaer, vil det handle om en række initiativer på EU’s ydre grænsepolitik. Det drejer sig om øget samarbejde med tredjelande, en styrkelse af FRONTEX i Middelhavet og opretholdelse af det fælles europæiske asylsystem. Men flere medlemmer af Europaudvalget er ikke begejstrede for, hvordan formandskabets egne myndigheder håndterer flygtningeproblemet.

Det blev tydeligt da Europaudvalget udvekslede synspunkter vedrørende EU's ydre grænser under fredagens udvalgsmøde. I ugen forinden havde udvalget haft en delegation på Sicilien. Der havde de med egne øjne set de skibe, som bådflygtninge benytter, og talt med de italienske myndigheder, som møder flygtningene. Noget som åbenbart havde gjort indtryk på flere af medlemmerne.

Delegationen fik oplevelsen af, at Italiens egne myndigheder på Sicilien ikke formår at leve op til de allerede gældende regler på området i forhold til at registrere flygtningene. Derfor undrede det blandt andre Eva Kjer Hansen (V), at det italienske EU-formandsskab kan komme med meget kontante meldinger om opstramninger på området for EU's ydre grænser på EU-plan, når det halter med implementeringen på hjemmefronten.

Særligt de italienske myndigheders manglende evne til at indsamle fingeraftryk hos bådflygningene, fik kritik med på vejen. 

Se et uddrag fra mødet i Europaudvalget her:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00