Danmark åbner ambassadekontor i krigshærget ukrainsk by

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen annoncerer yderligere økonomisk støtte til Ukraines cybersikkerhed foruden det nye kontor i Mykolaiv.

"Ambassadekontoret er et vigtigt symbol på det meget tætte partnerskab, der har udviklet sig mellem Danmark og Mykolaiv," udtaler udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.
"Ambassadekontoret er et vigtigt symbol på det meget tætte partnerskab, der har udviklet sig mellem Danmark og Mykolaiv," udtaler udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen HansenJohan Auken Alstrup

Et nyt dansk ambassadekontor åbner dørene i den ukrainske by Mykolaiv.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Byen, der engang husede en halv million indbyggere, er blevet hårdt ramt af Ruslands invasion, hvilket har fået mange borgere til at forlade byen, og der er nu kun cirka 230.000 tilbage, lyder det i pressemeddelelsen.

"Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at støtte Ukraine, og vi kan ikke vente til krigen er slut med at genopbygge landet. Det gør en kæmpe forskel, at vi har øjne og ører på jorden, når Danmark skal hjælpe byen med at komme på fode igen. Ambassadekontoret er et vigtigt symbol på det meget tætte partnerskab, der har udviklet sig mellem Danmark og Mykolaiv," udtaler udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Åbningen kommer, efter Danmark tilbage i januar donerede 11 tons vand- og varmeudstyr til det krigshærgede Mykolaiv.

Ledes af 28-årig diplomat

Det er 28-årige Franciska Kirkegaard Flugt, der skal stå i spidsen for det nye kontor.

Her skal hun i tæt samarbejde med ambassaden i Kyiv understøtte havnebyens genopbygning og udvikling, skriver Jyllands-Posten på vegne af Ritzau.

"Ud over det praktiske element viser vi nu også ukrainerne, at vi tager vores rolle og vores ansvar seriøst. At det her ikke bare er noget, vi har sagt. Det er faktisk noget, vi gør," fortæller den nye chef for ambassadekontoret.

Franciska Kirkegaard Flugt har læst statskundskab på Københavns Universitet og er ansat i Udenrigstjenesten.

Hun har blandt andet været udsendt til den danske ambassade i Rumænien og Malaysia.

Milliondonation mod russisk cyberangreb

Samtidig med det nye kontor sender Danmark yderligere 20 millioner kroner afsted til Ukraines cybersikkerhed, der siden annekteringen af Krim-halvøen i 2014 har været under pres fra russiske angreb.

"Der er stort behov for at skabe en mere robust digital infrastruktur i Ukraine. Rusland bruger cyberangreb til at forsøge at ødelægge kritisk infrastruktur og underminere tilliden til myndighederne. Det er på den baggrund, vi nu går ind og støtter Ukraines cybersikkerhed i tæt samarbejde med USA," udtaler Lars Løkke Rasmussen.

Ambassadekontoret i Mykolaiv bliver en del af den danske ambassade i Kyiv. Den fysiske placering af kontoret er allerede fundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024